Stærk kritik af Aalborg Mægleren Grand Prix har åbnet for en hidsig debat om væddeløb forklædt som show og aftalt spil.

Han kom, han så, han hilste på og skrev autografer i et væk. Og til sidst fik han en køretur og sved på panden en varm tirsdag aften i Aalborg. Alberto Contador fik lov at arbejde for startpengene, da han for to dage siden lagde vejen forbi sit danske publikum. Men hvis det havde stået til arrangørerne af gadeløbet i Aalborg, skulle den spanske superstjerne have haft med fløjlshandske og konkurrencemæssig medvind fra de hjemlige amatører.

Mindst et dansk cykelhold nægtede at stille til start som betalt festfyld. Ifølge en mail fremsendt til DR, havde arrangørerne af Mægleren Grand Prix i Aalborg tilbudt 1.000 kr. til de ryttere, som kunne garantere Alberto Contador ’en god oplevelse’ under danske himmelstrøg.

Den slags kalder man aftalt spil, show eller måske snyd og skandale. Alt efter temperament og synsvinkel. I Danmarks Idrætsforbund tager man skarpt afstand fra forsøget på at iscenesætte det nordjyske cykelløb.

»Jeg tager meget stærkt afstand fra det. Det bryder i den grad med både de juridiske og de etiske spilleregler for dansk idræt. Det er simpelthen ødelæggende for cykelsporten og for idrætten i det hele taget, hvis sådan noget som det her kommer til at florere,« siger DIF-formand Niels Nygaard til DR P4.

Manden bag det omstridte gadeløb i Aalborg erkender, at man har forsøgt at sætte begivenheden i scene.

»Det var vores mening at ville lave et show, og det var både af hensyn til Alberto Contador og publikum. Der var jo ingen, der ville have glæde af, at han blev sat af feltet. Vi ville gerne passe lidt på ham, men fandt hurtigt ud af, at det var der ikke opbakning til,« forklarer Special Invite direktør Jonas Mikkelsen over for BT.

»Da det kom til stykket, blev der kørt cykelløb på ærlig vis. Alberto vidste, at det ville blive med fuld gas, og han blev altså kun nummer syv uden at have haft nogen fremtrædende rolle,« pointerer Mikkelsen, der sammen med de mange tusinder i Aalborgs gader kunne se Michael Valgren slå sin Tour-kaptajn klart.

Mens det i lande som Holland, Belgien og Frankrig er en accepteret del af ’spillet’ at se de store Tour-navne brillere med en blanding af prof-kolleger og lokale semi-proffer som sportslige statister, har de danske gadeløb historisk set været skåret over en anden læst.

»Jeg synes, det var fint at se Søren Kragh Andersen vinde i GP Hadsten i år. Men ud fra en kommerciel betragtning ville det da have været bedre, hvis Chris Froome havde vundet,« erkender Jesper Tikiøb, der i mere end 20 år har været gadeløbsarkitekt under danske himmelstrøg.

I år var Jesper Tikiøb mand for at hente Tour de France-vinder Chris Froome til Danmark bare fire dage efter champagnegaloppen i Paris. Og den 30-årige Team Sky-stjerne blev på det nærmeste ydmyget på den hårde og kuperede rute, hvor der stod masser af formstærke danskere parat til at give Tour-kongen en såkaldt ’justering’.

»Jeg er selvfølgelig glad, når det er en profil, der vinder i Hadsten. Men det er ikke sådan, at resultatet er givet på forhånd, og sådan skal det heller ikke være. Det var også derfor, Froome blev sat og rullede i mål som nummer 14. Da vi havde Lance Armstrong til start, gjorde han alt, hvad han kunne, og blev kun nummer syv,« påpeger Tikiøb, der arrangerede sit første GP Hadsten i 1993 med Bjarne Riis som hovedattraktionen.

»Hvis man ser tilbage over årene, har vi haft store profiler, som rent faktisk har vundet løbet. Men det var så også, fordi de dengang kørte meget stærkere, end de måtte for nu at bruge det udtryk. De tre første år i Hadsten vandt Bjarne Riis, og det var jo helt vildt, så stærkt han kørte. Efter 20 minutter havde han fanget de andre med en omgang, og det siger nok en del om den tids brug af doping, som jeg i øvrigt synes er noget forfærdeligt skrammel. Derfor er det også fint at se en mand som Søren Kragh Andersen slå en træt Chris Froome i år. Det skal være den stærkeste mand, der vinder i Hadsten,« erklærer Jesper Tikiøb.