Den forhenværende norske bokselegende Magne Havnås søn debuterer som professionel bokser ved næste Nordic Fight Night-stævne i København 29. november. Her genopliver han minderne om sin far, der på tragisk vis døde i en bådulykke.

Danske boksefans fra de sene 1980'ere og tidligere 90'ere vil formentlig huske Magne Havnå. Den norske bokser, der skabte sig en stor karriere i Danmark som hovednavn ved Mogens Palles stævner.

Den lyslokkede cruiservægter, som henrykkede og som skrev sig ind i historien som den første norske verdensmester nogensinde, da han knockoutede amerikaneren Richard Boone Pultz ved et stævne i Aars i 1990 og dermed erobrede WBO-titlen. Lørdag den 29. november debuterer Magne Havnås søn, Kai Robin Havnå, som professionel bokser i Falconer Salen i København. I en dansk kontekst ville det formentlig svare til, at Brian Nielsens søn blev professionel.

Selv er Kai Robin Havnå lykkelig for at få debut som professionel.

- Det er en fantastisk følelse at være blevet professionel. Det er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg er forberedt på en spændende og hård tid fremover. Drømmen er at vinde titler, at blive verdens bedste, siger Havnå junior.

Således er nyheden om 25-årige Kai Robin Havnås debut i sig selv opsigtsvækkende. Men også faderens tragiske skæbne og onklens historiske fængselsdom er en del af fortællingen af om Kai Robin Havnå.

Ulykken i 2004, der kostede den dengang 40-årige bokserlegende livet, skete, mens Magne Havnå sejlede i området omkring hjembyen Risør i Norge. En tidlig lørdag morgen omkring klokken fire blev naboer til fjorden vækket af motorlarm og råb et sted ude fra vandet. Her så øjenvidner en motorbåd ude af kontrol, som sejlede i ring. De kunne også se en livløs kvinde, der hang ud over bådens ræling.

Kvinden viste sig at være Magne Havnås kone, Turid Havnå. Men ellers kunne man ikke se andre personer inde fra bredden. Fra land satte ægteparret Mads Henrik Sandnes og Heidi Sandnes fra et nærliggende feriecenter gang i en redningsaktion og sejlede ind i siden på motorbåden og stoppede den i at rotere. Og herfra hoppede manden op til den livløse kvinde og fik båden stoppet. Hun var stadig i live og blev fragtet til en hospital i området. Efter flere forsøg fik hun fortalt, at hun havde sejlet ud sammen med sin mand.

Derfor drog ægteparret igen ud i fjorden og her fandt de efter til sidst den tidligere norske bokser omkommet i vandet bare nogle hundrede meter fra, hvor båden blev standset. Tekniske undersøgelser viste senere, at det var en fejl i bådens styresystem, der var årsag til den tragiske ulykke. Båden var uden varsel drejet skarpt og havde med stor kraft slynget Magne Havnå ud i vandet, mens Turid Havnå overlevede, fordi hendes bukseben havde hængt fast i båden. Turid Havnå kom sig, men parrets børn mistede deres far dengang i 2004.

Ulykken var dog ikke den eneste, der ramte Kai Robin Havnå og familien i 2004. Bare et par måneder forinden blev onklen, broderen til Magne Havnå, nemlig anholdt i en af Norges mest spetakulære røverier nogensinde. Her blev Erling Havnå og flere andre gerningsmænd idømt 16 års fængsel for røveriet på en pengecentral. Et røveri, der gav et udbytte på 57 millioner kroner og kostede en politimand livet.

Sønnen Kai Robin Havnå, der nu går i sin fars fodspor, havde ikke gjort særlig meget ved boksningen, men startede som amatør for få år siden, da han så genså flere af Magne Havnås kampe på video.

- Min far ønskede, at jeg lavede, hvad jeg havde lyst til, men han drømte helt sikkert om, at jeg blev professionel bokser, siger Kai Robin Havnå selv om forbindelsen til sin berømte far og tilføjer:

- Hans historie er både et pres og en inspiration. Men jeg er ikke min far. Jeg er mig selv. Min egen person. Det har jeg været opmærksom på fra dag ét i min karriere. Jeg vinder ikke kampe på at være søn af Magne, jeg vinder kampe på hårdt arbejde og på at være Kai Robin, siger han.

Lørdag den 29. november træder han op i ringen i Danmark til sin første kamp.