Skrevet af Jens-Christian Holm, overlæge og forfatter til bogen 'Vægttab der holder hele livet'

Det er utroligt og vanvittigt, at størstedelen af befolkningen ikke forstår, hvad overvægt egentlig er. Man kunne tænke, at det ikke gør noget, og at det ikke er så vigtigt. Men det er forkert.

WHO har udpeget overvægt som en af de største trusler mod folkesundheden.

I Danmark er omkring halvdelen af de voksne overvægtige, og vi ved fra studier blandt børn og unge, at allerede dér har 50 pct begyndende eller reelt forhøjet blodtryk, 31 pct har fedtlever, 28 pct har forhøjede kolesteroler, 14 pct har forstadier til sukkersyge, og der er megen ensomhed og depression hos dem.

Det medfører høje forekomster af hjerte- og karsygdomme og type 2 sukkersyge, og svær overvægt er tæt relateret til 25 kræftformer. Sygdomme, som truer med megen lidelse og et kortere liv.

Derfor er det faktisk vanvittigt, at befolkningen ikke ved, hvad overvægt egentlig er, og at der ikke er udviklet behandlinger, som kan imødekomme den enorme udfordring.

Forståelsen om, at mennesker med overvægt har en slap rygrad, er grådige og er dovne er udbredt, og det er derfor, de er overvægtige. Det er en og forestilling, som er baseret på flere af den kristne tros dødssynder.

Det er forældet og hører middelalderen til. Man har ikke forstået, at 1) svær overvægt er en sygdom, som opfylder alle sygdomsklassifikationer, og 2) at kroppen er udstyret med et genialt hormonsystem, der aktivt forsvarer og bevarer fedtmassen. Det er en mere end 23 år gammel indsigt og omfatter 33.000 videnskabelige udgivelser, som alligevel ikke er i befolkningens fælles bevidsthed.

Der er faktisk en internationalt valideret behandlingsmulighed udviklet til børn og unge, som også kan anvendes af voksne. Det er i øjeblikket den eneste effektive behandling udover maveoperationer, men er forbeholdt de få og er ikke uden personlige omkostninger.

Resultaterne af den nye metode er banebrydende, og 75-85 pct af patienter med svær overvægt reducerer deres overvægt og forhøjede blodtryk, fedtlever, kolesteroler og opnår bedre livskvalitet og kropsopfattelse.

I bogen ’Vægttab der holder hele livet' er den nye forståelse og behandling gjort tilgængelig, så det nu er muligt, at alle både kan drage fordel af disse indsigter.

I både ’Vægttab der holder hele livet’ og DrHolmApp.dk, der understøtter denne viden, gennemgår man et struktureret spørgeskema, hvor alle vigtige problemer tages i betragtning, så man får en personligt skræddersyet behandlingsplan, der fokuserer på ens udfordringer resten af livet.

Der er en række indbyggede behandlingsdynamikker som samtidig behandling af kræsenhed, spiseforstyrrelse, sukkerafhængighed m.m., der netop er vigtigt for at opnå en varig effektiv behandling.

Vi giver ikke bare patienterne skylden ved at kritisere dem for en slap rygrad. I stedet tager vi ansvaret for at give mennesker en værdig og professionel behandling, som ikke diskriminerer mennesker med overvægt.

Dermed er der for første gang en effektiv behandling tilgængelig, der tager mennesker med overvægt alvorligt, giver håb om varige vægttab og samtidigt forstår, at kalorierestriktion og slankekure er forældede.