KOMMENTAR

Guld til Danmark. Og så ved et verdensmesterskab!

Det kan være svært at bevare pessimismen på vegne af dansk cykelsport, når man ser, hvordan Mads Würtz Schmidt mandag aften vandt VM for U23-ryttere i enkeltstart og dermed satte en tyk streg under sit talent.

Der er ingen tvivl om, at den 21-årige randrusianer er gjort af et særligt stof og kan bruge sine betydelige evner for at kvæle sig selv i kampen mod klokken til at skabe en professionel karriere.

Når man ser tilbage på de fire år, der er gået, siden Mads Würtz Schmidt blev juniorverdensmester i København, er det dog også indlysende, at talent skal plejes med nænsom hånd.

Pointen er ikke, at Mads Würtz skal pakkes ind i vat og håndteres med fløjlshandsker. Sådan spiller klaveret ikke i professionel cykelsport. Men det er altafgørende at få taget den rigtige beslutning om, hvor en prof-karriere skal udfolde sig, få sammensat et ordentligt løbsprogram og i det hele taget finde et hold med en kultur til den unge danskers sindelag.

Dansk cykelsport kan med rette være stolte over at kunne frembringe stjernefrø ud af en relativt beskeden talentmasse. Men der er ikke råd til nogen stor spildprocent. Det er altid ærgerligt at se ryttere, som må opgive tilværelsen som professionel på et af de store firmahold, fordi resultaterne bare ikke var til en kontraktforlængelse. Navne som OL-guldvinder Lasse Norman Hansen eller Sebastian Lander springer i øjnene bare fra de seneste årgange. Og forud har der været mistrøstige missere på prof-scenen med ellers lovende folk som Mads Christensen og Rasmus Guldhammer.

Eventyrhistorien om Mads Würtz Schmidt har bestemt ikke været uden bump på vejen. Siden VM i 2011 har han haft problemer med at forløse talentet og finde sig til rette som seniorrytter. Det var også en af grundene til, at Mads Würtz Schmidt inden denne sæson sportsligt trådte et skridt nedad rangstigen ved at køre for Team coloQuick i et forsøg på at finde fodfæste igen.

Den del af missionen lykkedes. Og allerede i Post Danmark Rundt fik vi set, at den blonde tempospecialist på sine bedste dage kan byde ind med en stor præstation.

Hvor stort er det så, at Mads Würtz Schmidt nu kan kalde sig dobbelt verdensmester?

Tjah, til en begyndelse er der kun tre ryttere, der har lavet det samme nummer som den danske guldhelt ved at vinde VM i enkeltstart både som junior og U23-rytter. Alene det at være i selskab med navne som Mikael Ignatiev, Luke Durbridge og Taylor Phinney er en blåstempling og man kan uden at være en fanesvingende klaphat kalde Mads Würtz Schmidts præstation for historisk.

Det er der grund til at glæde sig over. Forhåbentlig bliver fortsættelsen lige så forjættende at følge. Men hvis Mads Würtz Schmidt også sover lidt uroligt om natten, fordi han skal træffe en stor og vigtig beslutning for sin fremtid, så er der ikke noget at sige til det.