Lyt til artiklen

KOMMENTAR

Det har ikke været en god dag for Luis Enrique, hvis han ikke har haft en løbetur på mindst 10 kilometer. Det er derude, hvor hjernen får en pause, og kun benene og hjerterytmen kontrollerer ham. Enrique har flere gange gennemført en triatlon. Han er Barcelonas Ironman. Den stærke mand. Den sympatiske familiefar. Ham, der i sin aktive karriere tog skridtet fra Real Madrid til Barcelona. Altså den rigtige vej, hvis man spørger Barcelona-fans.

’Lucho’ var den perfekte træner for Barcelona, og begyndelsen på sæsonen var som en bryllupsrejse. Med lutter smil og gode oplevelser. For halvanden uge siden førte Barcelona den spanske liga klart og havde tilmed ikke lukket et eneste mål ind i La Liga. Nu er det hverdag igen, og Barcelona er to point efter Real Madrid efter to nederlag i træk.

Først 1-3-nederlag på Bernabeu i sæsonens første Clasico, og så choknederlaget til Celta Vigo og Michael Krohn-Dehli på Camp Nou lørdag på 0-1. Celta havde aldrig nogensinde før vundet i Barcelona, siden man byggede Camp Nou.

Som om der ikke var problemer nok i Barcelona, kom det tilmed frem i sidste uge, at klubben tabte et sagsanlæg mod den tidligere præsident Joan Laporta. FC Barcelona havde trukket Laporta i retten med beskyldninger om, at han havde ført klubbens penge over i private lommer, men han blev i første omgang frikendt, og benyttede så også lejligheden til at kritisere både den nuværende bestyrelse og sportsdirektør Andoni Zubizaretta. Mange Barcelona-fans ser endda positivt på, at Laporta overvejer at genopstille i 2016.

Det har heller ikke hjulpet, at trænerlegenden Johan Cruyff i forbindelse med en dokumentar-film om sit liv med Barcelona har ytret sig kritisk om klubbens nuværende forfatning. Skattesager, snyd med Neymar-transferen og senest FIFAs transfer-karantæne, der snart træder i kraft, har ridset i den ellers så pæne lak i Barcelona. Uskylden fra ’Unicef-dagene’ er væk, mener Cruyff.

Luis Enrique har midlerne til at holde al balladen udefra væk fra omklædningsrummet. Men han har også på blot halvanden uge fået sine skrammer, hvor især den lokale presse anført af sportsaviserne SPORT og El Mundo Deportivo også har rykket sig fra udelukkende at være positive til at være en smule mere skeptiske.

Luis Enrique har især fået hug for, at han smed Luis Suarez direkte ind i startopstillingen i El Clasico. Suarez’ fire måneder lange FIFA-karantæne sluttede aftenen før kampen på Bernabeu, og det var tydeligt, at Suarez ikke var fit nok, og angriberen har selv udtalt, at han ikke var taktisk godt nok med i kampen.

Mod Celta var det også tydeligt, at der er store udfordringer med at få Neymar, Leo Messi og Suarez til at klikke. Messi har det oftest svært i et system med en ægte 9’er, og han har ikke virket synderligt tilfreds med taktiske bånd på sig.

Enrique havde også en offentlig debat med forsvarsspilleren Jeremy Mathieu, som ikke helt forstod, hvorfor han skulle spille venstre back mod Real Madrid, og desuden har Enrique haft kontroverser med Gerard Pique.

Når alt er godt, fylder disse skærmydsler ingenting, men når krisen kradser, er det alt sammen benzin på bålet. Hvor stort bliver bålet efter Ajax-kampen?