Så tog Ståle Solbakken bladet fra munden!

I et ekstremt imødeset interview gav den nu tidligere FC København-manager søndag aften sin version af den meget omtalte og kontroversielle fyring, som har streget Superligaens hovedrolleindehaver fra rollelisten.

Igennem et par følelsesladede og småkaotiske timer fik vi seere et unikt indblik i Ståle Solbakken og det forhold – eller mangel på samme – som har hersket mellem nordmanden og den bestyrelse og den bestyrelsesformand, der først i oktober fyrede ham med et telefonopkald.

'Jeg kunne ha' slået meget, meget hårdere ned' og 'Jeg kunne lange meget kraftigere ud efter dem, men jeg har valg et leje, som jeg tror, alle kan leve med.'

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det var to af de sætninger, Solbakken fik sagt i slutningen af et interview, hvor han ikke desto mindre langede hårdt ud efter bestyrelsen. Bestyrelsesformand Bo Rygaard løj om forholdet mellem sig selv og Ståle Solbakken, fastslog nordmanden, som også understregede, at bestyrelsen mangler både hjerte og hjerne til at drive en fodboldklub. Det er de budskaber, der står klarest tilbage, efter interviewet, som alle danske sportsmedier jagtede, og 'Onside' løb med.

At fyringen og efterveerne af den har været både klodset og arrogant håndteret af Bo Rygaard og resten af bestyrelsen i FC København, står efterhånden hævet over enhver tvivl. Det har været glat, uden fingerspidsfornemmelse og fyldt med tomme kalorier. Derfor måtte Ståle Solbakken reagere. Det havde været et underligt uforløst scenarie, hvis ikke den reaktion var kommet.

Jeg har stor respekt for Ståle Solbakken, jeg savner ham i Superligaen – og jeg tror stadig på, han var og er den bedste manager, FC København kunne få. Men jeg manglede også selvindsigt fra en mand, som i årevis har haft frie tøjler og samtidig har rådet over Superligaens med afstand største budget.

FC København har et fantastisk hold, understregede Solbakken flere gange under interviewet, da fokus var på de indkøb, han har foretaget. Indkøb, hvor der de seneste par år er blevet længere mellem succeserne. Dermed blåstemplede Solbakken selv sit arbejde som sportsdirektør, men samtidig åbnede han flanken for, at hans trænerarbejde ikke har været godt nok. Det er naturligvis svagheden ved at have to kasketter på. Pegefingeren kan kun pege indad, når det handler om ansvaret for det sportslige projekt. Men det valgte Solbakken at ignorere.

FC Københavns bestyrelsesformand, Bo Rygaard (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
FC Københavns bestyrelsesformand, Bo Rygaard (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) Foto: Emil Helms
Vis mere

Det er voldsomt svært at sætte to streger under et facit efter søndagens interview, for der er stadig mange spørgsmål tilbage. Spørgsmål, Solbakken ønsker at holde for sig selv.

For hvad blev der sagt under den telefonsamtale, hvor Solbakken fik sparket? Hvad er det for episoder, der har ført til et havareret forhold mellem Solbakken og bestyrelsen? Og hvad er det med bestyrelsesmedlemmet William Kvist, som nordmanden ikke vil uddybe?

Forhåbentlig kommer det frem på et tidspunkt. Indtil da har Ståle Solbakken nu fortalt sin version. Den står nu klart tilbage, ligesom det nu er umuligt at overse det faktum, at FC København er forandret for altid. Ståle Solbakkens 'livsværk' er – som han selv sagde – væk, og en epoke i dansk fodbold er afsluttet.

Og efter at have fået Ståle Solbakken syn på rigets tilstand i FCK er det svært ikke at være bekymret for klubbens fremtid. Bestyrelsen har fundet Solbakkens afløser på cheftrænerposten, men der venter stadig en enorm genopbygningsopgave uden nogen garanti for succes.