»Det er gået over gevind,« skrev Rikke Yde Tordrup, privatpraktiserende psykolog og specialist i klinisk børnepsykolog mandag i en klumme i BT.

Tordrup beskæftiger sig i sit daglige virke med konsekvenserne af en ny, flabet og ubehøvlet generation børns og deres forældres manglende respekt for regler, der f.eks. gælder i folkeskolen.

»For eksempel når en matematiklærer beder forældregruppen om at tale med deres børn om, at komme til time lige når klokken ringer ind fra frikvarter. Og svaret fra de markante forældre er, at børnene nok skal komme til tiden, hvis lærerens undervisning var mere spændende,« skriver hun, og tilføjer:

»Det kan ende i ren forældre-shaming og skole-bashing.«

Bortset fra at man i al godmodighed kunne opfordre eksperten til at opsøge en dansklærer, er der al mulig grund til at tage Tordrups ord alvorligt

De bekræfter kun, hvad man kan opleve andre steder. Forældre der mobber trænere og dommere på sportspladsen, ofte voldeligt, hvis de små poder ikke behandles som en kommende Messi. Forældre, der klager, hvis pædagogen, der åbner daginstitutionen, kommer til at gabe. Forældre, der slår andre cafégæster, hvis de beder forældrene tysse på deres små urocentre. Forældre, der klager over, at det regner på Roskilde Festivalen.

Hvor dette skred i helt basale værdier, når det gælder måden, vi omgås, begyndte, kan være svært at lokalisere.

Med det ligner en kendsgerning, at mange i den nye generation forældre totalt mangler respekt for de regelsæt og hierakier, der er nødvendige i et udviklet samfund som det danske, og samtidig i skræmmende grad lider at mangel på selvindsigt og -kritik. Og som for det tredje - og værste - åbenlyst ikke har opdraget deres børn til at fungere som samfundsborgere.

Måske har den såkaldte nationalskjald Kim Larsen ret, når han siger, at folk burde begynde at sige 'De' i stedet for 'du' til hinanden igen.

Det var da altid en begyndelse.