I dag vil den amerikanske præsident Donald Trump efter alt at dømme fortsætte sine udfald mod medierne. Trump har således på det sociale medie Twitter bl. a. annonceret, at han vil kåre ’de mest uærlige og korrupte medier’.

Det sker efter Trump allerede under valgkampen indledte det, der bedst kan beskrives som en verbal krig mod de etablerede amerikanske medier, og nu få uger før præsidenten har haft sæde i det ovale kontor i et år.

Pressen skal naturligvis kigges efter i sømmene, fejl skal rettes – og der bør i det hele taget være så megen åbenhed som muligt. I de seneste år er der også sket en kulturændring, der bl.a. har betydet, at etablerede medier, herunder de danske, mere tydeligt retter og præciserer fejl og unøjagtigheder.

Omvendt er og bliver det til enhver tid pressens opgave at beskæftige sig kritisk med de mennesker, der sidder på magten og de mennesker, som gerne vil have magten.

Og selv om magtens mennesker ikke altid synes, at det er lige rart at blive kigget efter i kortene, bør man agere professionelt og forholde sig til eventuel kritik på en ordentlig måde. I stedet for bare at råbe ‘fake news’, når noget ikke går ens vej.

I USA sidder en præsident, hvis foretrukne kommunikations-linje synes at være Twitter og hvis administration har lanceret begrebet ‘alternative fakta’. Et begreb, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen.

Underholdningsværdien i Trumps skriverier på de sociale medier er måske stor for nogle, men hans ageren over for frie medier er ganske bekymrende.

Hvem der får præsidentens fake news-pris(er) ved vi af gode grunde ikke. Men vi vil gerne benytte lejligheden til at opfordre Donald Trump til at anerkende og respektere behovet for en stærk og uafhængig presse. Alt andet er uklædeligt – især når man er leder af den frie verden.

ufjo