I de forudgående måneder har Volvo, Aston Martin og Jaguar Land Rover haft lignende udmeldinger om at droppe fossilt brændstof.

Den amerikanske bilgigant General Motors vil gøre sig uafhængig af oliebaseret brændstof som benzin og diesel. Den nye strategi begynder allerede næste år med to nye elektriske modeller

Det skriver Wired.

Med over ti millioner biler solgt sidste år er General Motors en af de helt store spillere på bilmarkedet. Nu har bilbosserne meldt ud, at man vil gøre sig fri af en tur til benzintanken og satse på en fremtid af batteridrevne biler. Det gælder mærkerne Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, australske Holden, HSV, kinesiske Wuling, Baojun, Jie Fang og østeuropæiske Ravon.

»General Motors tror på en fremtid, der er fuldt ud elektrisk,« lyder det fra Mark Reuss, der er bilgigantens produktchef, der forsætter:

»Vi er kommet langt i vores plan om at være førende på markedet i den fremtidige verden.«

Spørgsmålet er dog, om bilgiganten kan tjene penge nok på elmarkedet til at føre målet om 20 forskellige modeller på markedet i år 2023.

I branchen forlyder det nemlig, at bilproducenten taber omkring 57.000 kroner, hver gang en elektrisk Chevrolet Bolt ruller af samlebåndet. Det skriver Bloomberg.

Foto: GM/STAFF
Vis mere

Løsningen finder bilproducenterne formentlig på to områder. Den ene knastaksel i General Motors planer er de konstant faldende omkostninger på batterier, lettere biler og mere effektive elmotorer.

»Den næste generation kommer til at give profit,« lyder det fra Mark Reuss.

Den anden del af regnestykket for at finde overskud findes på det kinesiske marked. Det store land mod øst åbner op for at trække i en retning, hvor bilerne skal køre på strøm. Det samme gør det ligeledes folkerige Indien.

Flere lande såsom Norge, Frankrig, Storbritannien og Holland har allerede  planer om at udfase køretøjer, der bruger fossile brændstoffer. Det betyder formentlig, at en bilproducent, der gerne vil konkurrere på det internationale marked bliver nødt til at have en række elbiler i porteføljen af valgmuligheder.

General Motors forventer at have de første ti el- eller hybridbiler klar på markedet i år 2020. Desuden forventer motorgiganten at satse hårdt på førerløse biler.

Foto: Gary Cameron
Vis mere