Lyt til artiklen

Vi tester fire af 2009’s fremmeligste firehjulstrækkere i knædyb sne gennem Sverige og Norge. De kommer på dybt vand, når vi slæber dem gennem fem hårde prøver både on- og off-road. Se de første fire afsnit her. Og følg med resten af ugen.

Selv om snestormen raser udenfor vinduerne, er Danmark stadig på mange måder et yndigt land. Og for off-road entusiaster er det ligeså ophidsende som holdet fra Ebeltoft i stramt lingeri før Chris McDonald fik fat i dem. Derfor kigger vi nordpå i årets store 4X4 test. Vores nordiske naboer har nemlig skove, søer og bjerge der får velfriserede Danmark til at ligne Fælledparken på en solskinsdag. For at hæve overliggeren triller vi af sted i knædyb januarsne, så vores testbiler rigtigt får lov til at vise hvad de kan udenfor asfaltjunglen.

Testbilerne er fire af 2009’s mest interessante nyheder indenfor firehjulstrækkere. Der er aristokraten Land Rover Discovery 4 med den nye stærke 3,0 liter V6 dieselmaskine med biturbo og en kabine svøbt i mørkt læder og træ. Så er der taxien Mercedes GLK 220 CDI med Mercedes fabelagtige nye 4-cylindrede dieselmaskine og ligeså fantastiske 7-trins automatgearkasse. Lexus RX450h er high-tech-hybriden der kombinerer morgendagens økoteknologi med 4X4’erens højbenede stil. Testens benjamin er den eneste firehjulstrækker der stadigvæk er ordentligt salg i på det danske marked – nemlig Suzuki Grand Vitara. Den blev faceliftet sidste år og fik i den forbindelse en ny og langt mere adræt benzin-V6’er på 3,2 liter som er kraftig nok til at bide de dyrere og større testdeltagerer i hjulophængene.

Bilerne repræsenterer hver deres niche indenfor firehjulstrækkere, og det er derfor de er med. Selvom de ikke er direkte sammenlignelige hylder de det samme ideal om at være bilen, der kan komme frem hvor familiebilen giver op. Biler til den aktive livsstil, der både skal præstere på motorvej, i byen og på en blød pløjemark. Vægtningen mellem spidskompetencerne er forskellig, men med vores fem tests, kommer de alle omkring deres egen hjemmebane, og resultatet giver et godt billede af hvad man reelt kan forvente sig af de fire testdeltagere. De fem discipliner er: Moto-cross banen, trækketesten, feriepakning, asfaltjunglen og brændstoftesten.

Vi drager af sted med nogle klare forventninger til, hvor dan bilerne vil præsterer. Fra Vitaraen til under 500.000 til Lexus der med hele udstyrspakken kryber over den halvanden million kroner. Jeg er klar til at sætte pensionsopsparingen på Land Roveren til 1,2 millioner da vi triller over Øresundsbroen, men vil jeg
blive klogere?

Her på siden kan du se de første afsnit i serien af 4x4-test. Resten kommer i løbet af denne uge.

HENRIK@BILEN.DK