Mange danskere mangler D-vitamin. Kroppen danner vitaminet, når vi er ude i solen – men kun hvis man ikke bruger solcreme.

Når kroppen udsættes for sollys, dannes der D-vitamin i kroppen. D-vitamin er vigtigt, fordi det hjælper kroppen til at optage kalk, og er nødvendig for knogler og muskler. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan give muskelsmerter og svage muskler.

Hvor meget D-vitamin, der dannes i kroppen, afhænger af hvor stærk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene af de to typer ultraviolet stråling, der findes i sollys. Den anden type kaldes UVA. Når man kommer solcreme på huden, virker det ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen - enten med et kemisk eller fysisk filter.

Det kemiske filter trænger ind i huden og opsuger solens stråling, mens det fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer strålingen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan solcreme dog ikke beskytte 100% mod solen, fordi en mindre del af strålingen altid trænger ind i huden.

Læs også på Videnskab.dk: Solens stråler giver power-sæd

Spørgsmålet er så, om den smule stråling, der uundgåeligt slipper gennem solcremen, er nok til, at der stadig dannes D-vitamin?

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der undersøgelser, der tyder på, at solcreme i hvert fald hæmmer dannelsen af D-vitamin. Men producer kroppen trods alt en smule D-vitamin?

Ifølge Leif Mosekilde, som er dr. med. og professor ved Aarhus Universitet, og overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Århus Sygehus, er svaret nej, skriver Videnskab.dk

- Kroppen producerer ikke D-vitamin, hvis man har solcreme med høj faktor på. Det er bevist, at hvis man har mere end faktor otte, og bruger den rigtigt - altså kommer den mængde på, man skal - så dannes der ikke D-vitamin i huden, fortæller Leif Mosekilde.

Læs også på Videnskab.dk: D-vitamin er immunforsvarets batteri

Heldigvis kan man få D-vitamin andre steder fra. For eksempel gennem fødevarer som fisk, kød, æg og mælkeprodukter. Især fede fisk som sild og laks er gode kilder til D-vitamin.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er det vanskeligt at få dækket hele sit behov for D-vitamin udelukkende gennem maden. Og så er vi tilbage ved sollyset; for kan man undvære den D-vitamin vi får fra solens lys?

Ifølge Leif Mosekilde kan man måske godt.

En australsk og en ny dansk undersøgelse viser nemlig, at personer, som angiver, at de anvender solfaktor regelmæssigt eller hver gang, ikke har mindre D-vitamin i blodet end andre - snarere lidt højere. Og det kan ifølge Leif Mosekilde have flere forklaringer:

- Dem, der angiver, at de bruger solcreme hver dag, angiver også, at de har et højere indtag af D-vitamin i tablet-form og spiser flere fede fisk. Samtidig går de langt hyppigere ud i solen, og hvis de ikke bruger solcreme helt så stabilt, som de måske selv tror, kan de sagtens nå at få masser af D-vitamin: Hvis du er bare en halv time i solen uden solcreme på armene, benene eller ansigtet, så dannes der masser af D-vitamin, fortæller forskeren.

Læs også på Videnskab.dk: D-vitamin forlænger livet

Det kan altså godt lade sig gøre at bruge solcreme og stadig få nok D-vitamin.

Men for personer, der ikke er vant til at kompensere, mener Leif Mosekilde, at det er vigtigt gøre opmærksom på menneskets D-vitamin-behov, når man opfordrer til beskyttelse mod solen:

- Jeg mener, at hvis man skal lave en kampagne for, at man skal bruge solcreme regelmæssigt, så vil man også påvirke de mennesker, der ikke i forvejen har den livsindstilling, at de skal spise fed fisk og få D-vitamin-tilskud. Så en anbefaling om at bruge solcreme skal ledsages af, at folk skal få dækket deres D-vitaminbehov på anden måde, afslutter Leif Mosekilde.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Solskoldning: Hvorfor skaller huden af?
Vitaminpiller kan slå dig ihjel
Mystiske edderkopper invaderer landet