Da en af landets mest kendte og omdiskuterede forretningsmænd, den tidligere B&W-direktør Jan Bonde Nielsen, i begyndelsen af 1980’erne kom i stormvejr i medier og retssale måtte forbindelsen til kongehuset og særligt den nære ven, prins Henrik, kappes.

Men nu afsløres det i bogen ‘Jan Bonde Nielsen: Afsløret’, at selv om Bonde Nielsen og prins Henrik officielt satte venskabet i bero, så holdt de det ved lige i det skjulte og mødtes bl.a. til private fødselsdage.

I dag har prins Henrik, ifølge bogens forfattere, stadig et nært forhold til den kontroversielle erhvervsmand, og de mødes regelmæssigt til fester i deres fælles omgangskreds:

»De ser stadig hinanden med jævne mellemrum,« siger den ene af bogens to forfattere, Michael Teschl.

Han tilføjer:

»Vores samtaler med Jan Bonde Nielsen viste, at han og Kongehuset blev enige om at være afdæmpet udadtil selvom de fastholdt venskabet.«

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om prins Henriks nære relation til den kontroversielle finansmand.


Prins Henrik og Jan Bonde Nielsen har i årevis været nære venner i hemmelighed, afslører ny bog.

Da en af landets mest kendte og omdiskuterede forretningsmænd, den tidligere B&W-direktør Jan Bonde Nielsen, i begyndelsen af 1980erne kom i stormvejr i medier og retssale måtte forbindelsen til kongehuset og særligt den nære ven prins Henrik kappes.

Men nu afsløres det i bogen ‘Jan Bonde Nielsen: Afsløret’, at selv om Bonde Nielsen og prins Henrik officielt satte venskabet i bero, så holdt de det ved lige i det skjulte og mødtes bl.a. til private fødselsdage.

I dag har prins Henrik, ifølge bogens forfattere, stadig et nært forhold til den kontroversielle erhvervsmand, og de mødes regelmæssigt til fester i deres fælles omgangskreds:

»De ser stadig hinanden med jævne mellemrum,« siger den ene af bogens to forfattere, Michael Teschl.

Han tilføjer:

»Vores samtaler med Jan Bonde Nielsen viste, at han og kongehuset blev enige om at være afdæmpet udadtil, selv om de fastholdt venskabet.«

Årsagen til det fingerede brud mellem de to venner skal findes i den blæst om forretningsmanden, der opstod i slutningen af 1970erne og begyndelsen af 1980erne, og som var potentielt skadelig for kongehuset.

I 1980 gik B&W i betalingsstandsning, mens Jan Bonde Nielsen blev erklæret personligt konkurs. Dernæst flyttede han til London, hvor han fortsatte med at drive forretninger. I 1982 blev Jan Bonde Nielsen tiltalt for mandatsvig i forbindelse med en aktieoverdragelse.

Jan Bonde Nielsen blev kendt i den brede offentlighed, da han især op gennem 1970erne var ansigtet på et voksende forretnings-imperium. Det var også i 1970erne, at Jan Bonde Nielsen og Prinsgemalen blev venner.

Ind via Foss-familien

Indgangen til kongehuset skete via Foss-familien, som Jan Bonde Nielsen havde giftet sig ind i allerede i 1964, da han sagde ja til Margrethe Cordelia Foss. Derudover blev prins Henrik og Jan Bonde Nielsen også knyttet sammen via Verdensnaturfonden, har bogen ‘Juvelen der blev til skrot: kampen om B&W 1945-1996’, tidligere fortalt.

I 1980 trådte han ud af Foss-familien og blev gift med Lone Van Hauen. Det bryllup blev holdt på Marselisborg Slot 2. juledag 1980. Her var de kongelige, Bent Fabricius-Bjerre og hans daværende hustru, Anne Fabricius-Bjerre med som de eneste gæster, bekræfter Fabricius-Bjerre, ifølge bogen.

Men efter bryllupsfesten sender Jan Bonde Nielsen et brev, hvor han opfordrer til at venskabet nedtones, så kongehuset ikke kommer i problemer.

Bogen fortæller også, at båndene også forblev tætte, fordi den i dag 77-årige Jan Bonde Nielsens datter gik i skole med prinserne Frederik og Joachim på Amalienborgs Lilleskole.

Det står også klart, at de to venner, prins Henrik og Jan Bonde Nielsen, kunne få lidt for gode ideer i hinandens selskab. Eksempelvis forsøgte prins Henrik at slippe for royale pligter.

»Vi spurgte hende (dronning Margrethe. red.) engang imellem, kan jeg huske, som to uartige skoledrenge, om vi virkelig behøvede at gå derned til middag i Horsens hos en eller anden røvkedelig borgmester eller sådan noget,« fortæller Jan Bonde Nielsen i bogen om en episode.

Dronningen afviste dog de to herres forslag, for ‘pligter var nu engang pligter’.

»Bonde fortæller det sådan, at det var Dronningen, der sørgede for, at de her pligter blev gennemført. Jan Bonde Nielsen og prins Henrik var begge interesserede i sejlads og sejlede ofte rundt på Øresund,« siger forfatter Michael Teschl.

Ven med Margrethe

Af bogen fremgår det også, at Jan Bonde Nielsen hævder, at Dronningen var glad for ham, og de havde også et nært venskab.

»Hun (dronning Margrethe, red.) var lykkelig, for nu var der endelig et ordentligt menneske i hans (prins Henriks) omgangskreds, ikke. Han var med mig alle mulige steder. Men hende - vi havde mange sjove samtaler. Alene. Hun var sgu glad for mig,« siger Jan Bonde Nielsen i bogen.

I 1986 blev han frikendt for mandatsvig i København Byret, hvorefter anklagemyndigheden ankede sagen. Men fordi Jan Bonde Nielsen boede i England og ikke kunne kræves udleveret, måtte landsretten udsætte sagen. I 1995 opgav anklagemyndigheden ankesagen.

Og i 2004 blev Jan Bonde Nielsen så blåstemplet af kongehuset, da hans farm Oldonyo Laro i Kenya blev indtaget af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på deres bryllupsrejse, oplyser forfatterne.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Jan Bonde Nielsen, men hans advokat er ikke vendt tilbage. Heller ikke kongehuset er vendt tilbage på avisens henvendelse.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

STÅR BAG TVIVLSOMME FORRETNINGER

Ifølge de to forfattere er Jan Bonde Nielsen i en alder af 77 år stadig i fuld vigør. Men når der graves lidt i forretningsmandens forhold, ser meget anderledes ud, lyder det.

Da Jan Bonde Nielsen forlod Danmark i begyndelsen af 1980erne, kastede han sig over ejendomshandel og landbrugsprojekter i Afrika, ligesom han har gjort forretninger i de tidligere Sovjetrepublikker ved bl.a. at investere i olieindustrien.

Men han er ikke kun den travle, handlekraftige forretningsmand, der er ven med kongehuset og som ‘giver hånd til den tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan for endnu et velgørenhedsprojekt’, som Michael Teschl formulerer det.

»Det er muligt, at det er sådan, han gerne vil ses af omverdenen. Men så snart, man begynder at grave lidt i det, så laver han en masse tvivlsomme forretninger, som betyder, at han ender i forskellige retssager. Og dér hævder han, at han ingen formue har,« siger Michael Teschl.

Indtrykket af, at den sky Jan Bonde Nielsen er stinkende rig og sågar milliardær, holder ikke vand. Tværtimod tyder det på, at han delvis er blanket af, vurderer forfatterne:

»Der er intet, der tyder på, at han er noget, der ligner milliardær. I 2009 forklarede han i retten, at hans formue ikke var større end nogle hundrede tusinde. Researchen viser, at han jævnligt fattes penge og typisk investerer for andre folks penge.

Desuden står nære familiemedlemmer sommetider som ejere af de selskaber, han er relateret til og derfor er det jo ikke ham, der har pengene, hvis nogen skulle spørge efter dem. Officielt ejer Bonde selv ikke noget særligt,« siger den anden forfatter Birgitte Dyrekilde.

Heller ikke den farm i Kenya, Oldonyo Laro, som han lånte ud til kronprinsparret i forbindelse med deres bryllupsrejse i 2004, ejer han.

‘Farmen er blot en han påberåber sig retten til at have, men den er ejet af en mand, der hedder Herman Steyn. Og han fik i 2014 rettens ord for, at han kunne smide Jan Bonde Nielsen ud af farmen,’ fremgår det af bogen.

Og ikke nok med det: Ifølge Herman Steyn plyndrede og raserede Jan Bonde Nielsen hytten, før han blev smidt ud, hvilket der også er billeder af i bogen, hvor stedet mest af alt ligner en byggeplads.

Til beskyldningerne siger Jan Bonde Nielsen i bogen.

»Der er ikke nogen, der har ødelagt det som sådan. Når man begynder at pille det ned, så bliver det ødelagt.«