Dankortet gløder i luksusvillaen nord for København, som prins Joachim købte for knap halvandet år siden.

Prins Joachims fik sidste år knap 900.000 i momsrefusion - en stigning på over 300 procent i forhold til 2014, viser Kongehusets årsregnskab.

For selv om den 344 kvadratmeter store villa var nyistandsat, ønskede prinsen og hans hustru, prinsesse Marie, alligevel at sætte deres eget præg på huset, der siden er blevet udvidet med 76 kvadratmeter.

Ombygningen, nye møbler og en et frisk lag maling kan måske forklare, hvorfor prins Joachim har haft et rekordhøjt privatforbrug sidste år sammenlignet med året før. Det viser kongehusets netop offentliggjorte årsrapport for 2015.

I 2014 modtog den 46-årige prins 269.376 kr. i momsrefusion, hvilket svarer til, at han og prinsesse Marie har shoppet for 1.346.880 kr.

En tredobling af beløbet

Men sidste år er det beløb røget betragteligt i vejret. Hele 852.872 kroner fik han nemlig i momsrefusion i 2015 – altså mere end en tredobling i forhold til året før. Det beløb svarer til, at han har shoppet for svimlende 4.264.360 kr.

Alle medlemmer af den kongelige familie, der er på finansloven, har ret til momsrefusion for varer, der belagt med moms. Det gælder altså både på mærkevaretøj og -tasker, hvor prins Joachim og hans franskfødte hustru, prinsesse Marie, sparer 25 procent, men også på dagligvarer og tjenesteydelser.

Når prins Joachims forbrug er steget så markant, skyldes det ifølge kongehusets økonomichef Søren W. Kruse, at prinsen og prinsesse Marie har haft udgifter i forbindelse med deres nye hus, hvor de bor med deres to fælles børn, seksårige prins Henrik og fireårige prinsesse Athena.

Parret overtog i oktober 2014 Danmarks dyreste villa på Emiliekildevej i Klampenborg nord for København. 34,5 millioner betalte prinsen for pragtvillaen– kontant vel at mærke. Forinden havde de solgt Schackenborg Slot i Møgeltønder til en fond, hvilket indbragte dem 100 millioner kroner.

’Det koster jo’

»Det koster jo at flytte ind i en ny ejendom, og det har prinsen så brugt sine penge på. Når prinsen får malet, køber møbler, sikringsudstyr og så videre, kan der gives momsrefusion for det. Det er han i sin gode ret til,« forklarer Søren W. Kruse til BT.

De enkelte medlemmer af kongehuset kan maksimalt modtage momsrefusion svarende til 25 procent af beløbet af deres apanage – og den regel har prins Joachim udnyttet og modtager det absolut maksimale, nemlig de 852.872 kroner, der svarer til præcis en fjerdedel af hans apanage på 3.411.486 kroner.

Hvor tit bruger medlemmer af den kongelige familie deres maksbeløb?

»Jeg tror ikke, det er sket før. Der er ikke noget mærkeligt i det, det gør prinsen jo ikke hvert år. Hvis man selv flytter ind i en villa, vil man have en større udskrivning, men det gør man jo heller ikke hvert år,« slår han fast.