Den tidligere socialdemokrat og eksminister Torben Lund langer ud efter Helle Thorning-Schmidts kritik af den britiske premierministers EU-tale.

»EU er ikke noget tag-selv-bord,« lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da den britiske premierminister, David Cameron, onsdag talte for, at det europæiske samarbejde i fremtiden skal være mere fleksibelt og tage hensyn til de enkelte medlemslandes forskelligheder. Læs mere om talen her.

Udmeldingen fra den danske statsminister får nu hård medfart af den tidligere socialdemokrat Torben Lund, der har været minister og medlem af Europa-Parlamentet for sit gamle parti.

- Har netop - i Deadline - hørt Helle Thorning-Schmidt kritisere David Camerons ønsker om britisk deltagelse på færre politiske politikområder i EU med bemærkningen: »Enten er man fuldt ud med i foreningen, eller også er man ikke med«. Danmark er ikke med på retsområdet, forsvarsområdet og i den europæiske møntunion, så vi er altså heller ikke med i foreningen. Statsministerens bemærkning er jo himmelråbende stupid, skrev ekssocialdemokraten på sin Facebook-profil onsdag aften.

Torben Lund henviser til Helle Thorning-Schmidts udtalelser i Deadline på DR2 tidligere samme aften.

- Som jeg ser det her, så kan man sammenligne med en helt almindelig forening. Der er det heller ikke muligt at vælge, hvilke dele man kan lide af den forenings regler eller aktiviteter. Man er enten med i hele foreningen, eller også er man slet ikke med, lød det fra statsministeren.

Danmark har som bekendt fire EU-forbehold, men det kan ikke sammenlignes med David Camerons udmeldinger, mener Socialdemokratiets EU-ordfører, Jens Joel (S). Han vil ikke kommentere direkte på Torben Lunds kritik, da ekssocialdemokraten i Jens Joels øjne har »sin helt egen dagsorden, som han forsøger at fremme« og ofte langer ud efter sit gamle parti.

Men EU-ordføreren mener, at den britiske premierminister lægger for meget op til, at briterne skal kunne vælge og vrage mellem elementerne i EU og ikke blot skal nøjes med nogle få forbehold.

- Helle Thorning-Schmidt sætter ord på vores bekymring om, at man ikke bare kan gå ind og betragte EU som en fuldstændig gratis omgang, hvor man bare kan vælge det, man gerne vil have og lade resten ligge. Statsministerens bekymring kommer på baggrund af Camerons tale, hvor han har annonceret, at man i Storbritannien vil gennemgå EU-samarbejdet og diskutere, om man i virkeligheden har lyst til at være med til alt det, man er med til lige nu, siger Jens Joel.

Han hæfter sig især ved, at der ikke foreligger nogen kritik af, at Storbritannien på nuværende tidspunkt ikke er med i eurosamarbejdet ligesom Danmark heller ikke er det. Han er bange for, at den britiske folkeafstemning om EU-medlemskabet, som David Cameron lægger op til, skal afvikles senest i 2017, vil være dårligt nyt for Danmark.

- Det er Storbritanniens egen beslutning, men vi mener ikke, det er den bedste måde at varetage de danske interesser på. Man skal være forsigtig med at sætte spørgsmålstegn ved kernen i EU, så vi ikke undergraver det europæiske samarbejde, siger Jens Joel.