Det kan skade Danmark i forhandlingerne om EUs budget, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står fast på kravet om en milliardrabat. Det mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Det fremmer ikke Danmarks »kredit«, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og regeringen i forhandlingerne om EUs budget står fast på, at Danmark skal have rabat på sit årlige EU-kontingent. Det mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

- Jeg har meget svært ved at forstå, at man i den grad kører sagen om rabatten frem. Det er ikke særligt sandsynligt, at vi får den, og hvis vi så endelig får den - ved at skabe os - kommer det til at koste os andre steder. For hvis vi får brug for nogle af de andre lande til for eksempel at finansiere store fælles projekter i budgettet, må vi regne med, at de siger: Nå ja, Danmark har jo fået, siger Uffe Ellemann-Jensen til Berlingske Nyhedsbureau.

- Man har jo et antal brikker at spille med, og at bruge alle brikkerne på at få en rabat, som jo er en lille procentdel af det samlede EU-budget, synes jeg ikke er særligt klogt, understreger Ellemann-Jensen, der var udenrigsminister fra 1982 til 1993.

Fredag aften brød forhandlingerne om EUs budget for 2014-2020 sammen, og Thorning måtte i denne omgang rejse hjem uden sin EU-rabat. Forhandlingerne gik for alvor i hårdknude, da Storbritanniens premierminister, David Cameron, ikke ville fravige sit krav om nedskæringer i budgetforslagets samlede beløb.

Thorning har under hele topmødet stået fast på, at Danmark skal have en årlig rabat på en milliard kroner fra 2014. Herhjemme er milliarden allerede brugt, idet den skal finansiere skattereformen - og derfor skal pengene findes andetsteds, hvis Danmark ikke får rabatten hjem.

En anden tidligere udenrigsminister i Danmark, Niels Helveg-Petersen (R), advarer imod, at debatten om rabat fjerner fokus fra andre EU-emner, der er vigtigere at diskutere.

- Der er så mange andre ting at diskutere. Hvordan ser det ud i Storbritannien? Hvordan får vi gang i den europæiske økonomi? Det har jo ikke en snus med budgetdiskussioner at gøre. Spørgsmålet om, hvordan vi får gang i væksten i Europa er den interessante diskussion, siger han til dagbladet Information.

Ifølge Uffe Ellemann-Jensen bør Thorning bruge kræfter på at sikre investeringer i miljø og trafik og »gå til kamp mod alle de penge, der bliver brugt på den fælles landbrugspolitik« - i stedet for at »stille sig op i køen af lande, der vil have rabatter,« siger han.

Forhandlingerne om EU-budgettet forventes at blive genoptaget ved et topmøde i begyndelsen af februar, og her håber Uffe Ellemann-Jensen, at Thorning kravler ned fra det træ, han mener, hun er kravlet op i.

- Ellers risikerer hun at falde ned. Det vil ikke være særligt kønt at se på, og det kan skabe en vældig frustration i den hjemlige EU-debat, og det har vi altså ikke brug for lige nu.