Udviklingsminister Søren Pind skal i dag fejre Sydsudans løsrivelse sammen med Sudans krigsforbryder-anklagede præsident, Omar al-Bashir. Pinds deltagelse er i tråd med en EU-beslutning.

I dag bliver udviklingsminister Søren Pind (V) sammen med en lang række andre landes topministre og diplomater - herunder Frankrigs udenrigsminister, Alain Juppé, EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton og USAs FN-ambassadør, Susan Rice - bragt i lidt af en prekær situation .

Den danske minister og hans vestlige kolleger skal fejre oprettelsen af en ny stat i Afrika sammen med en mand, som de mener rettelig burde sidde på anklagebænken i Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Mandens navn er Omar al-Bashir. Han er Sudans præsident, men internationalt eftersøgt for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab i Sudans Darfur-region.

Landet, hvis løsrivelse skal fejres, er Sydsudan. Og det er forklaringen på, at Søren Pind, der skal repræsentere Danmark, og de andre dignitarer dårligt kan boykotte ceremonien, selv om de altså på den måde kommer i selskab med en præsident, hvis forbrydelser langt overgår de overgreb, som Libyens leder, Muammar Gaddafi, skal stå til ansvar for ved Den Internationale Straffedomstol.

Svær at komme udenom

Dels har Danmark ligesom de andre vestlige lande i årevis støttet Sydsudans ønske om egen stat. Dels er Omar al-Bashir som præsident for det Sudan, der fra i dag er delt i to, svær at komme uden om.

Ikke kun fordi han er inviteret af den ny stat, Sydsudan, men også fordi han er en helt afgørende spiller i den aftale mellem Nord- og Sydsudan, der grundlaget for, at de overvejende kristne sudanesere i syd nu kan erklære sig uafhængige af det muslimske Nordsudan.

Pind understreger da også, at hans deltagelse er i fuld overensstemmelse med den beslutning, EU har truffet i den spegede sag.

- Der er en aftalt EU-linje i den her sag, og den følger vi. Derfor møder vi op på uafhængighedsdagen, siger Søren Pind.

Ifølge Nils Carstensen, der er senior rådgiver og mangeårig Sudan-ekspert ved Folkekirkens Nødhjælp, bliver der tale om »diplomatisk balancegang af dimensioner,« når Søren Pind og hans vestlige kolleger på den måde skal feste med Omar al-Bashir.

Brutale overgreb på civile

Ikke mindst fordi den omstridte præsident i de seneste uger endnu engang har provokeret Vesten ved at lade sine sikkerhedsstyrker begå brutale overgreb på befolkningen i Nuba-bjergene, som hører under Nordsudan, men hvor der er en udbredt utilfredshed med præsident Bashirs regime.

- Det giver fejringen af Sydsudan en underligt og bitter bismag at vide, at over 100.000 mennesker er drevet på flugt og nu må gemme sig i bjerghuler, fordi Nordsudans militær bomber dem, siger Nils Carstensen.

Også menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der bruger mange kræfter på at holde de vestlige regeringer fast på, at Bashir skal retsforfølges, har svært ved at se, hvordan Pind, Juppé, Ashton og Rice kan boykotte ceremonien på grund af Bashir - uden derved at spolere den historiske dag for Sydsudan.

- Men budskabet til Bashir fra Søren Pind, Alain Juppe og de andre bør være klart: Du skal til Haag og stå til ansvar for dine forbrydelser i stedet for at gå til fester, lyder det fra Lotte Leicht, der er direktør for den europæiske afdeling af Human Rights Watch.