Historisk magtskifte, mener kommentator

Ny meningsmåling øger afstanden fra DF ned til Socialdemokraterne. Vi står over for et jordskredsvalg, siger Berlingskes politiske kommentator.

Mens Socialdemokraterne står over for en række afgørende forhandlinger om skelsættende reformer, er partiet i sin værste krise nogensinde.

En ny meningsmåling fra YouGov, som MetroXpress offentliggør onsdag, giver blot 16,5 procent af stemmerne til regeringspartiet, der for få valg siden betegnede alt under 30 procent som en fiasko.

Lige så bemærkelsesværdigt får Dansk Folkeparti 17,8 procent af stemmerne og øger dermed føringen over Socialdemokraterne. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, tøver ikke med at betegne målingen som »historisk«.

»Hvis tendensen fortsætter i de kommende meningsmålinger, står vi over for et historisk magtskifte i dansk politik. Vi kan være på vej mod et dramatisk folketingsvalg, der giver mindelser om jordskredsvalget i 1973,« siger han.

Timingen kunne ifølge Thomas Larsen næppe være værre for Socialdemokraterne, der som regeringsbærende parti i de kommende måneder har en række kæmpemæssige udfordringer i form af SU-reform, kontanthjælpsreform, vækstplan og ikke mindst kampen om lærernes arbejdstid.

Målingen rammer partiet lige i selvforståelsen, konstaterer han.

»Det var hårdt for Socialdemokraterne at afgive positionen som det største parti til Venstre, men hvis DF bliver større en S, er der tale om en historisk ydmygelse,« siger kommentatoren.

»Det er ikke mange år siden, at S-toppen under Nyrup og Lykketoft opfattede DF som mindreværdigt og useriøst politisk parti, der aldrig ville blive stuerent. Det er ingen tvivl om, at de nye målinger er en triumf for DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der tydeligt husker formuleringerne fra dengang,« siger Thomas Larsen.

Flere målinger har vist samme tendens, og Berlingske Barometer, der viser et gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger, spår nu hele 100 mandater til den borgerlige opposition mod 75 til regeringen og Enhedslisten. I det vægtede gennemsnit af meningsmålingerne har Dansk Folkeparti dog ikke overhalet Socialdemokraterne. Her står S til 31 mandater, mens DF står til 28.

At Dansk Folkeparti nyder godt af vælgernes flugt fra S og SF er ikke et tilfælde, mener Thomas Larsen, der peger på to årsager.

»Dels er der den eskalerende bandekonflikt, der gør danskere utrygge og frustrerede. Her er DF tydelige med at markere utilfredshed med, at der ikke gøres mere for at stoppe skyderierne,« forklarer han.

»Men den vigtigste forklaring er, at mange socialdemokratiske vælgere ikke længere føler, at der er den nødvendige balance i S. De går i stedet over til Kristian Thulesen Dahl, der advarer mod at gå for hårdt mod de svage, skære for meget i SUen og som ikke støtter lempelsen af selskabsskatten,« siger Thomas Larsen.