Kun hver fjerde dansker tror, at Helle Thorning-Schmidt er statsminister efter næste valg.

Så nedslående er danskernes bedømmelse af kvinden i spidsen for Danmark, samtidig med at hun runder et skarpt hjørne – 10 år som formand for Socialdemokraterne.

Det viser en meningsmåling, TNS Gallup har lavet for BT i forbindelse med jubilæet.

Det er nu 10 år siden, hun knejsede med nakken i Vega og sagde de berømte ord: ’Jeg kan slå Anders Fogh.’

Det kunne hun ikke, men hun blev alligevel statsminister seks år senere, selvom hun er gået tilbage ved alle otte valg, hun har stået i spidsen for – folketingsvalg, kommunalvalg og valg til EU-Parlamentet.

Hun har været igennem en skattesag, personlige rygter om sin mand, og en periode, hvor hendes egen folketingsgruppe håbede, hun kunne blive afsat til et topjob i Bruxelles.

Alligevel står hun op endnu, ser ud til at være fit for fight og har kas- tet sig personligt ind i en blodig kamp for at vinde det næste folketingsvalg, der efterhånden tegner til at blive det mest spændende valg siden 1998, hvor undertippede Poul Nyrup Rasmussen trodsede meningsmålingerne og slog Uffe Ellemann-Jensen på de yderste marginaler.

Kan det ske igen?

Måske, men det er altså kun 24 pct. af danskerne, der tror, hun kan vinde. Blandt Socialdemokraternes egne vælgere tror 62 pct. på det, og blandt rød bloks vælgere tror under halvdelen – 47 pct. – at hun kan vinde.

Det er ikke imponerende, og det er hendes ’karaktergennemsnit’ heller ikke. På en skala fra 1-5, hvor fem er bedst, får hun karakteren 3,1 for sine 10 år som partileder. For sin tid som statsminister får hun karakteren 2,9. Og blandt de seneste seks S-formænd regnes hun for den næstsvageste, viser Gallup-målingen.

Svær position

Den politiske kommentator på dagbladet Information og Radio 24Syv, Lars Trier Mogensen, mener, at socialdemokratiske ledere næsten altid er upopulære, mens de er formænd – men også at Helle Thorning-Schmidt har svigtet sine vælgere.

»Socialdemokrater mener jo selv, at deres formænd er udsat for et helt urimeligt pres, mens de er formænd, og at de efterfølgende opnår accept og status. Noget tyder på, at de vokser sig større i erindringen. Det er svært at finde socialdemokratiske ledere, der har været populære og skabt begejstring, mens de var formænd. Og både Nyrup og Thorning har jo ført en reformpolitik, som folk ikke havde forventet. De første drastiske forandringer af dagpengene blev også lavet af Nyrup. Både Nyrup og Thorning er også blevet presset af De Radikale til at føre mindre rød politik, end de måske egentlig havde tænkt sig,« siger han.

Bedre statsminister

Var han selv blevet spurgt i Gallup-målingen, ville han dog i modsætning til de adspurgte have givet Thorning en højere karakter som statsminister end som partiformand.

»Hun har har gjort det bedre som statsminister end som S-formand. Hun har formået at realisere et samarbejde hen over midten, selv om hun har haft Enhedslisten som parlamentarisk grundlag. De fleste store aftaler er jo lavet bl.a. med Venstre. Venstre er jo egentlig heller ikke særligt uenige i regeringens økonomiske politik. Og det er jo statsmandskunst at strikke brede forlig sammen.«

»Thorning og Corydon vil gerne give indtryk af, at de er de voksne og fornuftige. Og de vil gerne genvælges på, at deres politik har virket. Men det er et problem for dem, at mange danskere ikke kan mærke fremgangen særligt meget i deres egen hverdag, så fremgangen bliver abstrakt for dem.

»Helle Thorning-Schmidt har ikke stået nok op mod De Radikale. Hun har ladet Margrethe Vestager bestemme for meget, hvilket har været en synlig ydmygelse. Men hendes store svigt som formand er, at hun ikke har magtet at formulere en klar socialdemokratisk dagsorden og et klart alternativ til de borgerlige planer om lavere skatter og overførselsindkomster.«

»Men hun har vist en slidstyrke som politiker, som er noget særligt. Hun har haft viljestyrke som få. Hun har ikke fået meget ud af at være den første kvindelige statsminister herhjemme. Hun er populær og respekteret på den udenrigspolitiske scene. Men det er en udenlandsk valuta, hun ikke rigtigt har kunnet veksle til danske penge,« siger Lars Trier Mogensen.

Sej dame

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro mener, at Thorning vil få større anerkendelse i historiebøgerne, end hun gør i denne Gallup-måling.

»Hun har fortjent at ligge pænere. Men det er jo ikke mærkeligt, at det giver nogle skrammer, når man skal lede Damark gennem en krisetid, og at nogle synes, det er svært og hårdt. Men jeg oplever også, at der er en stigende anerkendelse af de resultater, vi har opnået, fordi vi har en leder, der holder hovedet koldt, og som tør tage upopulære beslutninger,« siger hun.

»Helle har været statsminister for hele landet og taget ansvaret for at rydde op efter en borgerlig regering, så vi kan trække vejret og række ud efter fremtiden. Krisen ramte et Danmark, som de borgerlige ikke havde polstret ordentligt, og derfor ramte krisen os hårdere end andre lande.«

»Jeg synes, Helle er vanvittigt sej. Jeg kan ikke komme i tanke om ret mange mennesker, der er så seje. Og jeg tror også, det er det, danskerne kvitterer for i de seneste målinger, hvor vi går frem. Jeg har selv den allerstørste respekt for hende, og jeg mener, hun sagtens kan måle sig med andre formænd, vi har haft – både Jens Otto Krag, Anker Jørgensen og Poul Nyrup,« siger Maja Panduro.