Det ser nogenlunde ud på overfladen, når statsminister Helle Thorning-Schmidt og udenrigsminister Villy Søvndal holder taler i Bruxelles, og når Helle Thorning-Schmidt holder pressemøder herhjemme - bortset fra når hun ikke kan huske vigtige tal, der er omdrejningspunkter i hendes eget regeringsgrundlag.

Men under overfladen knager og brager det, som når et jordskælv er på vej, og store kontinentalplader bevæger sig væk fra hinanden i undergrunden.

Problemerne er så store, at selv den venligtsindede avis Politiken mener, at Thornings regering har problemer, der ligner dem, en regering typisk har, når den synger på sidste vers - og ikke når den for nylig har rundet sine første 100 dage:

LÆS OGSÅ: 

'De intriger og uenigheder, der normalt præger en koalitions-regering som et alderdomstegn, er blevet en børnesygdom for regeringen Thorning-Schmidt,' skrev Politiken i sidste uge og kaldte regeringen 'sin egen værste fjende'.

Regeringen er kommet i en situation, hvor ingen ved, hvem den kæmper for og imod, hedder det. Og hvor et medlem af regeringen dårligt kan rejse sig op og komme med et forslag, før personen bliver plaffet ned bagfra af 'friendly fire', som det kaldes i militærsprog, når man bliver skudt på af sine egne.

Hæmmet af trafik-ambition

Det værste problem er betalingsringen.

Ifølge hårdnakkede rygter på Borgen er uenighederne så voldsomme, at SFerne skal have været nødt til at true med at forlade regeringen, hvis Socialdemokraterne vil presse dem til at opgive den forhadte ring, der vil ramme mange af de såkaldte 'arbejdervælgere', S har tilbage, og som kan blive en stærkt medvirkende årsag, hvis rød blok taber næste valg.

Men allerede om halvandet år kan det blive årsagen til, at S går tilbage ved kommunalvalget, og en perlerække af S-borgmestre i de københavnske omegnskommuner sidder bogstaveligt talt med deres politiske liv i hænderne.

Splittet på skat

Finansskatten er også et stort problem. Det er især hos De Radikale, at modstanden mod Tobinskatten er stor, mens mange socialdemokrater og SFere er mere positivt stemt over for skatten. Og den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er meget afholdt blandt europæiske socialdemokrater, og fruen, den tidligere radikale minister Lone Dybkjær, kæmper for finansskatten.

- Det er jo ikke rimeligt, at de, der har skabt krisen, skal holdes fri.

De skal også bidrage til, at vi kommer ud af krisen, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Den erfarne tidligere top-socialdemokrat Ritt Bjerregaard, er også for skatten.

- Jeg opfatter det som et af de knæfald, der er foretaget i S og SF i forhold til De Radikale, siger Ritt Bjerregaard.

Manglende erfaring

Helle Thorning-Schmidt er altså presset fra alle sider, og hun er usædvanlig dårligt rustet til at løse problemerne. For det første har Thornings tre forgængere, Nyrup, Fogh og Løkke, været stærke teknokrater, der i princippet selv kunne skrive finansloven på en forlænget weekend i et sommerhus.

Selv om Thorning lærer hurtigt, har hun slet ikke forudsætningerne for det, og hun overlader det også til sin chefløjtnant Bjarne Corydon.

Thornings netværk er heller ikke stærkt, og hun har ikke så mange berøringsflader som sine forgængere.

Samtidig omgiver hun sig med historisk få fortrolige politiske sparringspartnere. Thornings inderkreds er skrumpet i takt med, at magten er vokset. Da Socialdemokraternes højrefløj besluttede at opstille hende mod Frank Jensen 10. februar 2005 i desperation over, at Henrik Dam Kristensen havde takket nej, var der ni socialdemokrater i lokalet.

LÆS OGSÅ: 

Helle Thornings nærmeste består nu kun af særlig rådgiver Noa Redington, finansminister Bjarne Corydon, justitsminister Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Eneste genganger fra mødet i 2005 er Morten Bødskov.

I folketingsgruppen er der tvivl om kursen, og man ser ikke meget til chefen. Der er ved at brede sig en stemning af, at Thorning har svært ved at klare at passe både statsministerposten og formandsposten samtidig. At vi desuden har formandskabet i EU, gør ikke situationen bedre.

Regeringen har desuden sat et højt ambitionsniveau ved at ville lave tre større reformer i år samtidig med de vigtige trepartsforhandlinger.

Og internt får Helle Thorning desuden lange arme i kampen for overhovedet at holde sammen på sin regering. Det bliver et meget hårdt år for regeringstoppen.

Hvad mener du? Deltag i debatten herunder.