342 stykker sukker på tre juledage. Dit barn er på vej i sukkerchok, advarer eksperter. Hysteriske anfald, tårer, skrig og skrål. For mange børnefamilier er julen meget andet end fred og englebørn.

Men problemerne skyldes ofte, at danske børn får alt for meget sukker i julen.

342 sukkerknalder på tre juledage. Så meget sukker guffer et typisk barn, viser en beregning, som B.T. har lavet.

- Det er kolossalt meget, siger Christian Mølgaard, der er lektor på Institut for Human Ernæring og ekspert i børn og ernæring. Det er fire gange mere, end et skolebarn må få.

Rutsjetur
Ikke desto mindre er det den mængde sukker, et barn får ved at spise den traditionelle julemiddag i børnestørrelse - et par småkager, lidt konfekt, slik og skylle det hele ned med sodavand.

For meget sukker får børnenes blodsukker og humør til at fare op og ned. Derfor bliver aftenen en rutsjebanetur mellem stor lykke og enorm træthed.

Trætte og irritable af sukker
Professor Bente Klarlund Pedersen, der er formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed, mener, at der er en klar sammenhæng mellem, hvor meget sukker børn spiser, og hvor meget overskud de har.

- Noget tyder på, at børn bliver trætte og irritable, hvis de får for meget sukker, siger hun og understreger, at det er et felt, der endnu ikke er tilstrækkeligt undersøgt.

Alligevel er konsulent i børn og kost, Frede Bräuner, overbevist om, at sukker dræber idyllen.

- Jeg vil påstå, at sukker kan være skyld i mange af de konflikter, familierne har i højtiderne. Det er ikke den eneste årsag, men det er med til at skubbe til læsset.

Også dagen efter må børnene betale af på en sød aften.

- De får tømmermændslignende tilstande. Er sløve, trætte og i dårligt humør, siger han.

For børnelæge Vibeke Manniche holder det ikke at undskylde sukkertrippet med, at det jo kun er jul en gang om året.

- Ét er, at børnene får alt for meget farve, sukker og tilsætningsstoffer. Men de får heller ikke krudtet fra den sunde mad. Børnene får kun ukrudtet, fordi de spiser sig mætte i slik, siger hun.

Styr sukkerforbruget
Et sukker-raid i tre juledage kan alle børn klare, men pas på, at det ikke pludselig er jul hele året.

Christian Mølgaard opfordrer forældrene til også at stille julefrugt på bordet.

- Selvfølgelig skal børnene have lov at smage forskellige ting i juledagene. Tre dage er ikke det, der vælter det hele, hvis du ellers har styr på dine børns sukkerforbrug til hverdag. Men det handler om at finde balancen mellem, hvad der er sjovt for børnene, og hvad der er sundt, lyder Christian Mølgaards anbefaling.

Så mange sukkerknalder er der i...
En halv liter sodavand svarer til 24 sukkerknalder.

24 sukkerknalder er også den mængde, man indtager, hvis man spiser en håndfuld konfekt.

En tallerken risalamande mrf kirsbærsauce svarer til 11 sukkerknalder.