Selvom Richard Møller Nielsen var udskældt og blev hånet, valgte han ikke at hovere, da ’hans drenge’ vandt EM-guldet

Log ind på BT PLUS og læs hele artikelpakken om EM-heltene ...

29 kr. per måned - 1. måned er gratis (UDEN BINDING)


Han førte Danmark til historiens største fodboldtriumf, da det undertippede og ferieramte danske landshold, som var kommet med på et afbud, i 1992 blev Europamestre for næsen af tyskerne.

Men fynboen Richard Møller Nielsen var ikke blot landstræneren, der gjorde det umulige. Han var også fo’bol’træneren, der blev forkastet, udskældt og latterliggjort, lige indtil han den juniaften i 1992 endelig kunne løfte pokalen.

Den 13. februar 2014 døde Richard Møller Nielsen efter længere tids sygdom. Han blev 76 år. Hans liv forandrede sig markant, da det lykkedes ham at lukke munden på sine kritikere og gøre Danmark til europamestre. Men selv forblev han den mand, han altid havde været. Det fortæller hans søn Tommy Møller Nielsen.

»Min far forandrede sig ikke efter EM-triumfen. Det var der nok mange, der havde gjort efter sådan en stor succes. Men han holdt begge ben på jorden og forblev den rolige mand, han altid var. Efter al den kritik, han havde været udsat for, kunne man måske være fristet til at hovere, men det gjorde han ikke. Han blærede sig aldrig. Han ville ikke være, som hans kritikere havde været mod ham. Han ville ikke gå ned på deres niveau,« siger Tommy Møller Nielsen.

»Og det var en beslutning, han havde det rigtig godt med lige til det sidste.«

Egentlig var det lidt af en nødløsning, da den tidligere assistenttræner Ricardo blev landstræner. Posten var oprindelig gået til tyske Horst Wohlers, men da denne ikke kunne komme fri af sin kontrakt, trådte fynboen til, selv om DBU’s formand havde udtalt, at ’hans egen bedstemor kunne gøre det lige så godt.’

En udtalelse, som Richard Møller Nielsen lod prelle af.

Turen fra lufthavnen ind til Rådhuspladsen og menneskehavet var noget af det, der gjorde størst indtryk på Richard Møller Nielsen. Foto: Birger Storm
Turen fra lufthavnen ind til Rådhuspladsen og menneskehavet var noget af det, der gjorde størst indtryk på Richard Møller Nielsen. Foto: Birger Storm
Vis mere

Gnubbende svin

»For det første kan jeg ikke udtale mig om formandens bedstemor. Jeg kender overhovedet ikke hendes kvalifikationer. For det andet taber et godt fynsk bøgetræ ikke så meget som et eneste blad, fordi et par svin gnubber sig op ad det,« sagde han dengang til pressen.

Og det var udtalelser som disse, der gjorde, at Ricardo af mange blev opfattet som lidt af en særling. Med sin karakteristiske accent kastede han sig ud i, tvivlsomt billedsprog om jagtbøsser og sin mormors laksefarvede korset, og da han tilmed lagde sig ud med Laudrup-brødrene, der nægtede at spille under ham, haglede beskyldningerne ned over ham.

Selv om Richard Møller Nielsen aldrig lod sig mærke med det, mærkede hans søn tydeligt, at han fik sin oprejsning efter EM-sejren i 1992.

Ricardo havde sit eget lille sejrs-monument.
Ricardo havde sit eget lille sejrs-monument.
Vis mere

Blev pludselig venlige

»Folk blev pludselig venlige over for ham. Det var rart. Det gjorde tingene nemmere. Det er aldrig let, når ens familie bliver svinet til, og når jeg vidste, hvor meget han lagde i sit arbejde, var det fantastisk at mærke, hvor meget anerkendelse han fik,« siger Tommy Møller Nielsen, der ikke er i tvivl om, at hans far voksede nogle centimeter, selv om han aldrig skiltede med det.

Stolt

»Jeg kunne mærke på ham, at han var stolt. Som enhver anden fodboldtræner, der pludselig får succes, glædede han sig over de tilbud, han fik bagefter. Han havde nogle filosofier, og han veg ikke fra sine principper. Han var stolt over, at han havde holdt fast i det, og at det bar frugt. Men han blærede sig aldrig med det.«

Richard Møller Nielsen blev siden chef-landstræner for det finske og senere landstræner for det israelske landshold. Ti år før sin død trak han sig tilbage.

»Da han stoppede, tror jeg ikke, han havde det, som mange trænere har. Hvor det kilder i maven for at komme ud på fodboldbanen igen. Jeg tror, han følte, at han havde taget sin tørn, og at han nu skulle nyde livet. Han var glad hver eneste dag, indtil han døde,« siger Tommy Møller Nielsen, der ikke er i tvivl om, hvilket øjeblik fra EM 1992 der kom til at betyde mest for Richard Møller Nielsen.

Med sejren ved EM fik Richard Møller Nielsen oprejsning. Foto: Scanpix
Med sejren ved EM fik Richard Møller Nielsen oprejsning. Foto: Scanpix
Vis mere

»Han har sagt til mig, at hjemkomsten og køreturen ind til Rådhuspladsen står klarest for ham. Men hvis du kunne vække ham lige nu, ville han øjeblikkeligt svare, at det var det øjeblik, hvor dommeren fløjtede finalekampen af. Man skal ikke tage fejl af, at han var en meget stolt mand. Der er ingen tvivl om, at han lige der har tænkt: ‘Der fik jeg dem sgu!’«