Henrik Bo Jensen er Harrys far. Han solgte Harry til DSB for kun 25.000 kroner, mens han færdiggjorde sin uddannelse på Designskolen. I dag har Harry fået en nye kvindelig medspiller - og Henrik Bo Jensen undrer sig over, om han også er far til Solvej.

For fire år siden skabte Henrik Bo Jensen en lilla halvskaldet tøjdukke med lange krøblede arme. Dukken er i dag kendt som Harry - det forvirrede tøjdyr, der optræder i DSBs reklamer.

Igennem de sidste par år har TV-seerne kunne følge med i Harrys liv, og det har givet DSB stor succes. Den lilla velouragtige figur er i dag så populær, at DSB sælger kopier i alle størrelser af Harry-dukken rundt omkring på landets togstationer.

Selv købte DSB og reklamebureauet Bates, der står for konceptet, Harry-dukken for næsten ingen penge. Skaberen bag Harry-dukken solgte nemlig tøjdyret for sølle 25.000 kr., mens han færdiggjorde sin uddannelse som tegner på Designskolen i Kolding.

DSB var snedige

»Jeg havde ikke så meget erfaring dengang, derfor er jeg ikke bitter i dag, når jeg tænker tilbage på, at de fik Harry for ingen penge. I stedet fik jeg en masse erfaring,« fortæller Harrys far, Henrik Bo Jensen, men indrømmer, at reklamebureauet Bates og DSB var snedige, da de købte Harry.

»Problemet er, at vi kommer fra forskellige verdener. Jeg tænker kunstnerisk, og de tænker på pengene,« erkender han. Men ikke nok med, at DSB og Bates fik Harry nærmest foræret, ser det nu ud til, at de har brugt Henrik Bo Jensens ideer til at lave en kvindelig medspiller - dog uden at betale for det.

Et år efter at Henrik Bo Jensen solgte Harry, blev han ringet op og spurgt, om han ville idéudvikle på en fru Harry. Henrik Bo Jensen fik løn for arbejdet, men fik aldrig et honorar for en kvindedukke, da DSB og Bates vedtog, at det var for tidligt at introducere en ny figur i reklamerne. Idéen til en kvindelig tøjdukke blev derfor lagt på hylden.

»Det er tre år siden nu, så jeg havde næsten glemt det. Men jeg var ret forbløffet, da jeg så Solvej. Hun ligner meget de dukker, jeg udviklede dengang,« fortæller Henrik Bo Jensen.

Han er taget fra Århus til København for, at B.T. kan tage et par billeder af ham og den originale Harry, der i dag står hos reklamebureauet Bates.

Hos Bates spørger Henrik Bo Jensen kreativdirektør Ib Borup, om de stadig har de kvindelige dukker, han udviklede for tre år siden.

»Dem har vi ikke, og de har ikke noget med Solvej at gøre,« oplyser han med en meget bestemt stemme.

B.T. ringer til Ib Borup en uges tid efter, og spørger ham om, hvem der står bag designet af Solvej. Han afviser igen, at Henrik Bo Jensens dukker har inspireret til udviklingen af Solvej, og fortæller, at det er ham selv, der har designet Solvej.

»Jeg har lavet grundmodellen, og senere har vi haft 3D-folk til at kigge videre på det. Vi har taget udgangspunkt i Harry og brugt ham som model. Og ud fra nogle computerprogrammer har vi videreudviklet dukken,« forklarer han og fortæller, at det et firma i Canada, der har syet både Harry og Solvej.

Henrik Bo Jensen overvejer at kontakte en advokat, der kan se nærmere på, for at undersøge, om Bates har overtrådt nogle ophavsrettigheder.

»Men det bliver sikkert svært at bevise, for de kan sagtens have rykket lidt på øjnene og næsen - og derved påstå, at den ikke har noget med mit arbejde at gøre,« siger han.

cpe@bt.dk