De voksne curlingbørn tror, de kan tillade sig hvad som helst

De to unge kvinder, der hånede og generede en hjemløs, der fik studieværten Hans Pilgaard til at reagere med at råbe møgarrogante kælling, er prototypen på den nu voksne generation af curlingbørn, som har transporteret sin dårlige internetadfærd direkte over i den virkelige verden.

Hvad kan få to unge kvinder til at råbe en hjemløs ind i ansigtet og bagefter more sig over det?

Det spørgsmål har mange stillet, efter BT forleden offentliggjorde videoen, der viser, hvordan den populære studievært Hans Pilgaard tager affære og reagerer kraftigt overfor de to kvinders opførsel.

SE VIDEOEN: Dramatisk optrin fanget på video: Unge kvinder hånede hjemløs - men så greb Hans Pilgaard ind

For udover den generelle forargelse over, at de to unge kvinder overhovedet kunne finde på det, har mange danskere også undrende noteret sig, kvindernes grænseoverskridende adfærd og totale mangel på pli og dannelse, da de råbte ukvemsord som ’bøssekarl’, ’hvad fuck rager det dig’ og ’fuck dig’ til studieværten og hans kæreste.

Ifølge DJ’en, studieværten og meningsdanneren, Dan Rachlin og etiketteeksperten Henrik Walbom, falder de to unge kvinders opførsel direkte tilbage på deres forældre.

- Vi forældre har opdraget nogle generationer af curlingbørn, der har fået så lidt modstand, at de tror, at alt kan lade sig gøre, og alt er tilladt, at nogle af dem fuldstændig mangler den grundlæggende, basale empati og medfølelse overfor andre mennesker. Det er helt basalt pissedårlig opdragelse, mener Dan Rachlin.

LÆS OGSÅ: Hun optog Hans Pilgaards voldsomme skænderi: - Han er ikke spor bedre selv

Her er han helt på linje med Henrik Walbom, der i BT i går pegede på, hvor snotforkælede de unge mennesker er i dag. Her udtalte Walbom også, at alt for mange forældre til nutidens unge fuldstændig har overset vigtigheden af at indprente sine børn, at man skal have og vise respekt overfor andre mennesker.

- Jeg har fire ting, jeg går meget op i. Man skal vise hensyn overfor andre. Man skal have respekt overfor andre. Man skal have situationsfornemmelse. Og så skal man vise ydmyghed. Men de fire dyder forsvandt sammen med vores pli og dannelse i løbet af 90’erne, hvor internettet især blev udbredt, siger Henrik Walbom, der også peger på, at mange af især de unge tror, de kan agere med grove ord og sprogbrug i det virkelige liv, som de kan på internettet.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER

Den tese er Dan Rachlin helt enig i.

- Det er først i de sidste par år, vi har erkendt, at det har sin pris at tale nedladende, fordomsfuldt og grimt om andre mennesker på nettet. Der er heller ingen tvivl om, at det rå sprog - og her vil jeg ikke give stand up komikere og rappere skylden for alt - der er det forældrenes forbandede opgave at få anskueliggjort overfor deres børn, at ord som luder og fuck dig bruger man ikke overfor mennesker, man ikke kender. Vi forældre er for dårlige til at fortælle vores unger, at ord kan smerte lige så meget som en knytnæve, siger DJ’en.

Han foreslår derfor, at flere af os tager bladet fra munden, når vi oplever situationer, hvor andre mennesker opfører sig dårligt.

- Det vil være et kæmpeskridt i den rigtige retning, hvis vi i toget, på stationen eller andre steder, siger, at den opførsel er ikke i orden, foreslår Dan Rachlin.

Mens Henrik Walbom vil forsøge at opdrage de unge i gymnasierne til at få mere pli, dannelse og bedre manerer, inden de skal ud i den virkelige verden.