Karius og Baktus kommer langt oftere på besøg hos børnene i Vestjylland end hos børnene i Sydsjælland. Drikkevandet i hanen har nemlig afgørende betydning for, om børn får huller i tænderne. Klik og se Danmarkskort over huller i tænderne efter topbilledet.

En helt ny og omfattende undersøgelse, som bliver offentliggjort i Tandlægebladet 10. maj, viser, at jo mere fluor der er i vandet, des færre huller får børnene.

- Vi har fundet ud af, at der er en forbløffende stærk sammenhæng mellem indholdet af fluorid i drikkevandet og huller i tænderne hos børn. Børn, der bor steder, hvor fluorindholdet er lavt, f. eks. i Vestjylland, har mere end dobbelt så stor risiko for at få huller i tænderne som børn, der bor i områder, hvor fluorkoncentrationen er højest, siger en af personerne bag undersøgelsen, Mogens Joost Larsen, der er professor i tandsygdomslære.

Han har sammen med et forskerhold undersøgt 48.351 børn i femårsalderen og 43.848 15-årige i hele landet. Selv om undersøgelsen kun har set på børn og unge, gælder det samme for voksne.


Jyder har flest huller

Fluorid, som beskytter mod huller i tænderne, findes naturligt i vores drikkevand.

Men der er meget stor forskel på, hvor meget fluor der er i det vand, som kommer ud af vores haner. I undersøgelsen varierede fluoridkoncentrationen betydeligt fra < 0,1 mg/ L til mere end 1,5 mg/ L. Mens borgerne i den sydøstlige del af Sjælland samt Lolland-Falster, Møn og Bornholm generelt har det højeste indhold af fluor i vandet, er Ribe og Ringkøbing Amter bundscorerne.

- Når der er mindre fluor i vandet i Vestjylland, så bunder det i meget høj grad i, at der her er meget sandjord. Regnvandet render direkte igennem og optager ikke fluoridet fra vandet særlig godt, siger professor Mogens Joost Larsen.

Ifølge Mogens Joost Larsen kan tandlægerne bruge oplysningerne om fluor i vandet, når de skal behandle børnene for karies.

- Hvis barnet bor et sted, hvor der er meget fluor i vandet, kan man vente med at bore og se, hvordan hullerne udvikler sig, siger han.

Omvendt kan der være behov for at gribe boret med det samme, hvis børnene ikke kan få hjælp fra fluorrigt vand.

En anden konklusion fra undersøgelsen, som har lige så stor betydning, er forældreindkomsten.

Tjener forældrene meget, har børnene typisk langt færre huller i tænderne.

tsn@bt.dk