Det kniber for danske læger at håndtere komplekse problemstillinger i hverdagen, afslører en ny ph.d. Forfatteren bag kritiserer lægeuddannelsens opbygning.

Danske læger er gode til at håndtere akutte og simple problemer, men når det kommer til komplicerede patienter, halter de efter. Det viser en ny ph.d., som speciallæge i almen medicin Torsten Risør har udarbejdet. Det skriver Dagens Medicin.

- Jeg tror, at alle de patienter, der har brækket en finger eller har blindtarmsbetændelse, får en rigtig god behandling. Det gør de andre måske også, men det er lidt mere tilfældigt. Lægerne bliver ikke trænet i at tage et ansvar, siger Torsten Risør til Dagens Medicin.

I sin ph.d. har Torsten Risør undersøgt, hvordan læger lærer at træffe beslutninger, og årsagen til, at det halter med at håndtere de mere komplekse problemer, skal findes i uddannelsens opbygning, konkluderer han.

Han mener, at de unge læger i deres turnusperiode skal være længere tid på hver enkelt afdeling, så de får tid til at gå mere i dybden med deres arbejde og kommer til at stå overfor flere komplicerede problemstillinger.

Når de unge læger ofte kun befinder sig kortvarigt på en afdeling, kommer de ikke rigtig kommer til at føle sig hjemme, og derved bliver de, ifølge Torsten Risør, mere optagede af at tilpasse sig de lokale arbejdsforhold end at fokusere på patienten.

- Det, der sætter rammerne, er, hvordan lægen opfatter sig selv. Og hvis de ikke oplever sig selv som trygge, kompetente fagpersoner, men som gæster i stedet, så lærer de ikke at tage ansvar, siger Torsten Risør.

/ritzau/