Da BT i går lancerede historien om Hans Pilgaards opgør med nogle unge piger, som generede en hjemløs i den københavnske metro, var det startskuddet til et hidtil uset og voldsomt fænomen på de sociale medier. Aldrig før har en sag fået så mange mennesker til at involvere sig aktivt.

- I har jo revet Facebook rundt hele dagen i går, og fortsætter sådan set med efterdønningerne i dag, siger Morten Søderquist Li, der er direktør i det digitale bureau Mingler. Bureauet står bag værktøjet WHALE, som opfanger aktiviteter og trends på Facebook.



- Vi kan se, at mere end 250.000 personer aktivt har reageret på jeres posts - enten ved at kommentere, dele eller like, og sådan en aktivitet har vi aldrig set i den grad tidligere, forklarer han.

- Faktisk er det, som om sagen suger al kraft ud af de øvrige mediers aktiviteter, og ingen anden kommer i nærheden af BTs Facebook-aktivitet i går, fastslår han.

Mobilens gennembrud
På BTs digitale medier var effekten også til at tage og føle på. Her blev videoen vist 1,6 mio. gange, og samtidig fik BTs mobilsite sit gennembrud, og var markant højere end alle andre medieplatforme i går.

- På medierne har vi i flere år gået og spurgt os selv, hvordan vi kan trække trafik fra de sociale medier. Men faktisk burde spørgsmålet være 'hvordan kan vi bruge sociale medier til at få mest mulig opmærksomhed om vores unikke indhold?' siger BTs digitale redaktør Erling Tind Larsen.

- Vi brugte Facebook meget bevidst til at skabe opmærksomhed om vores indhold. Og vores originale post om videoen fra i går morges fik en enorm rækkevidde. Den blev vist på mere end 1,7 mio. menneskers Facebook-vægge, forklarer han.

Og selv om Hans Pilgaard er et navn i Danmark, har den voldsomme interesse på Facebook fået medier i hele Skandinavien til at spærre øjnene op og omtale sagen.

Minder om Allan Simonsens popularitet

På WHALE kunne man i går se, at samtlige placeringer i top fem over de mest populære posts på Facebook blev indtaget af posts om Hans Pilgaard-videoen og de opfølgende artikler fra BT.

- Vi har ikke set noget lignende siden Allan Simonsens deltagelse i Vild med dans. Også dengang handlede det om en kendt og folkekær person, som danskerne så at sige slog ring om og beskyttede. Allan Simonsens støttesider opnåede jo mere aktivitet på sociale medier end selve Vild med dans gjorde, fortæller Morten Søderquist Li.

- Det er lidt det samme, vi ser denne gang. Kun halvdelen af folks kommentarer handler om støtte til den hjemløse - de øvrige er blot støtteerklæringer til Hans Pilgaard. Og mens der hurtigt kom 25-30.000 venner på de hurtigt oprettede Hans Pilgaard-støttesider, fik f.eks. Hus Forbi ikke tilnærmelsesvis samme opmærksomhed, selv om det vel ret beset var dem, folk burde støtte, siger han.

At vi i går var vidne til en større opmærksomheds-eksplosion viser også de afledte effekter. F.eks. at de politikere, der var dygtigst til at opfange tendensen og kommentere BTs artikel, kunne mærke enorm medvind.



- Her var Johanne Schmidt-Nielsen hurtig og dygtig. Hun gik straks ind i historien med en støtteerklæring til Hans Pilgaard, og fik på den måde den sjette-mest involverende post på det tidspunkt, hvor sagen rasede, siger Morten Søderquist Li.