Vi er på vej mod ’det kontantløse samfund’, har man hørt igen og igen i de seneste år.

Og det er også rigtigt nok, at danskerne efterhånden sjældent hiver pengesedler op af baglommen, når de skal betale for gulerødder eller vaskepulver.

Men ser man på mængden af kolde kontanter i omløb, tegner der sig et anderledes billede.

I Danmark cirkulerer der i alt omkring 66,6 milliarder kroner rundt i sedler og mønter. Over halvdelen – næsten 34 milliarder kroner – er udgjort af 1.000-kronesedler, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Det er et tegn på en stor kriminel undergrundsøkonomi, siger eksperter, som BT har talt med.

»Det er jo de færreste af os, der bruger 1.000-kronesedler i dagligdagen. Når vi alligevel ser, at mængden stiger, så afspejler det, at undergrundsøkonomien ikke går bort fra kontanter, som vi andre gør. Der er nogle mennesker, der gerne vil holde deres transaktioner anonyme. Det kan være i forbindelse med sort arbejde, men også egentlig kriminalitet som prostitution eller narkohandel,« siger Las Olsen, der er privatøkonomisk ekspert i Danske Bank.

Det samlede kontantbeløb i Danmark er steget med 1,3 procent fra 2013 til 2014 målt i kroner og øre. Mængden af både 1.000- og 500-kronesedler steg med 2,1 procent fra 2013 til 2014. De andre sedler faldt tilsammen med 0,6 procent, med det største fald for 100-kronesedlen, som der blev 3,9 procent færre af.

Han understreger, at der selvfølgelig også er danskere, som på helt lovlig vis bruger de store pengesedler til betalinger eller værdiopbevaring.

»Men der bliver færre og færre af dem, der har en god grund til at anvende kontanter i dagligdagen. Hvorimod der tilsyneladende bliver lidt flere af dem, der ikke har en god grund til det, tyder de her tal på,« siger Las Olsen.

Forskningschef Torben Tranæs fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, peger også på, at den store andel af 1.000-kronesedler kan være et udtryk for 'transaktioner, som man ikke så gerne vil have registreret':

»Det kan både være skatteunddragelse, men også forskellige former for decideret ulovlig aktivitet. For eksempel penge, der skal ud af landet. Men omvendt må man jo godt købe naboens bil med kontanter,« siger Torben Tranæs fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Danmarks Nationalbank og Rigspolitiet.