Lyt til artiklen

Det er nærmest perverst at sætte spørgsmålstegn ved Lionel Messis niveau. Han scorede 46 mål i 41 sæsonkampe for Barcelona i La Liga-sæsonen. Han blev matchvinder og FIFA Man of the Match i 2-1-sejren over Bosnien i Argentinas første kamp ved dette VM.

Alligevel er det som om, at den argentinske 10’er manglede det sidste gear i store dele af sæsonen i Barcelona, når tingene virkelig spidsede til. Lionel Messi blev neutraliseret i Champions League-kampene mod Atlético de Madrid, som sendte Barcelona ud af turneringen. I de afgørende ligakampe i slutfasen snublede Barcelona flere gange med blandt andet 0-0 mod Eibar i den næstsidste kamp, og så den afgørende mesterskabskamp mod Atlético på Camp Nou. Her sendte 1-1 mesterskabet til Atlético. I disse vitale kampe var Messi ved siden af sig selv.

I den første VM-kamp på Maracanã mod Bosnien var det i store perioder også en Lionel Messi uden sin sædvanlige rytme i spillet. Han mistede mange bolde, misforstod holdkammeraterne, og overordnet spillede han en dårlig kamp. Men der var naturligvis det gyldne øjeblik, da Messi tog sagen i egen hånd og scorede det vigtige 2-0-mål og satte en tyk streg under, at han stadig er i sin egen galakse.

Men så forsvandt Messi ud af kampen igen, og i slutminutterne brændte han en kæmpe chance, som han ikke plejer at sparke ved siden af.

Kampen mod Iran kommer til at give et meget godt billede af, hvor Lionel Messi spillemæssigt er henne ved dette VM.

Med udgangspunkt i en række eksperter, der kender Messi, kigger bt.dk på problemerne, som Messi har kæmpet med både i sæsonafslutningen med Barcelona, hvor det blev en sæson helt uden titler og så det lidt forkrampede spil i den første VM-kamp:

Taktikken

Det forlyder, at Lionel Messi er utilfreds med landstræner Alejandro Sabellas taktiske formation med udgangspunkt i en 5-3-2-opstilling. Angiveligt pressede Messi og flere af de øvrige profiler i truppen på i pausen af Bosnien-kampen for at få mere offensivt tyngde, og det endte med, at angriberen Gonzalo Higuain blev indskiftet.

»Der er stor fokus på organisationen og defensiven fra landstræneren, hvor Messi og andre profiler mener, at der skal være langt større fokus på, at offensiven sprudler. For man har så mange dygtige offensive spillere, at man næsten altid vil være sikker på at score mange mål,« siger Ricardo Ruiz fra den argentinske sportsavis Olé.

I Barcelona drejede den nu fyrede Tata Martino også på nogle taktiske knapper, som også pålagde Messi flere opgaver, end han var vant til.

Presset

Vi har set Lionel Messi flere gange gennem årene kaste op på banen. Man mener ganske enkelt, at det er det enorme forventningspres, der nogle gange afføder den reaktion fra superstjernen.

»Det er næsten ikke fair at pålægge den byrde og ansvar på en enkelt mand. Messi er trods alt bare et menneske. Men hver eneste gang, han spiller for Argentina, så er det i skyggen af Diego Maradona. Nogle gange kan det pres også tynge ham. Jeg er sikker på, at ’Leo’ ville bytte alle sine titler med Barcelona for en enkelt VM-triumf,« siger den tidligere Argentina-stjerne Oscar Ardiles til BBC.

I Barcelona er der flere stjerner på holdet, men det er i høj grad Lionel Messi som både fans og omgivelserne forventer mest af.

Privatlivet

Det lyder måske lidt skørt at skyde skylden på, at Lionel Messi i november 2012 blev far til sønnen Thiago. Men ifølge dem som kender Messi, så spiller det i høj grad en rolle.

»Man ser ofte, at fodboldspillere, der bliver forældre, svinger mere i niveau. Det skyldes, at fodbolden pludselig ikke fylder alt, og man lever nemmere med et nederlag, når man kommer hjem til børnene. Det har ikke noget med nattesøvn at gøre, for de har barnepiger, men det er mere det psykiske aspekt i, at fodbold ikke længere er det vigtigste i verden,« forklarer Miguél Sanchéz fra Barcelona-avisen SPORT.

Under et VM vil der også være noget afsavn til sønnen Thiago og fru Antonella, selv om man forventer at flyve spillerkonerne ind i den kommende uge til lidt hygge med spillerne.