I dag fylder hele Danmarks Kim Larsen 70 år. Vi fejrer ham med 70 grunde til at elske ham. Du er velkommen til selv at komme med flere i kommentarfeltet nedenfor. Rigtig god læselyst – og stort tillykke til Larsen!

1. Han har opkaldt albummet '231045-0637' fra 1979 efter sit personnummer, så vi altid kan huske, hvornår han har fødselsdag. Godt tænkt, Larsen!

2. Han hedder 'Melius' til mellemnavn, og i øvrigt også Flyvholm. 'Melius' er latin og betyder 'den bedre'. Så er stilen ligesom lagt – og det lyder jo også smukt.

3. Han blev som 11-12-årig ramt af musikken, da han kørte Birte Wilke og Gustav Winklers 'Skibet Skal Sejle i Nat' i radioen. I slutningen af folkeskoletiden fik han en guitar af sin mor. Tak for det, Eva Flyvholm Larsen! (Eva Flyvholm Larsen døde i øvrigt i 2014, 96 år gammel.)

4. Han har gået på den traditionsrige Askov Højskole ved Vejen, hvor han havde en udbytterig ping-pong med lærer Niels Højlund (senere blandt andet kendt fra TV2-programmet Højlunds Forsamlingshus), der fik ham til at læse både Bibelen, Koranen og Karl Marx. Og han spillede masser af guitar – og har talt meget pænt om højskolen sidenhen.

5. Han har altid haft et stort hjerte for samfundets svageste og tillod som ung skæve eksistenser overnatte i hans lejlighed på Christianshavn – dog maksimum tre ad gangen.

6. Han er uddannet skolelærer – det er jo altid godt at have en uddannelse, man kan falde tilbage på. Oven i købet en særdeles vigtig uddannelse, også selvom Larsen selv har omtalt sin studietid som spild af tid, og han arbejdede kun ganske kort som skolelærer efter endt uddannelse.

7. Han gjorde Christianshavn til et begreb på en måde, så vi alle har et forhold til bydelen – uanset om vi er københavnere eller fra provinsen

8. Han har været med til at danne og været forsanger i Gasolin', som… ja, de behøver vel ikke en nærmere forklaring. Danmarks største dansksyngende rockband gennem tiderne og klassiker på klassiker på klassiker. Ingen over, ingen ved siden af Gasolin'! Deres bokssæt 'Black Box' burde husstandsomdeles af staten – udgiften vil formodentlig hurtigt blive hentet hjem gennem øget livskvaliltet, færre sygdomme et cetera.

9. Han kunne have været totalt selvisk, som så mange andre sangskrivere, men var faktisk fra start til mål med til at køre en politik, hvor samtlige medlemmer af Gasolin' delte sangskriver-credits for alle sange. (citat: Wili Jönsson i forbindelse med artikel for GAFFA)

10. Han udgav i 1973 sit første soloalbum, 'Værsgo', en dansk klassiker med perler som 'Nanna', 'Blaffersange', 'Hvis Din Far Gi'r Dig Lov' og mange flere. Hyldestalbummet 'Værsgo 2' fra 2005 med blandt andre Nephew, Rasmus Nøhr og Peter Sommer er i øvrigt slet ikke ueffent.

11. Gasolin's smukke 'Som Et Strejf Af En Dråbe' var fra 1973-1994 godnatsang til P1's ungdomsprogram P4 i P1 søndag aften. Klaveret bliver spillet af Kim Larsen – en af de få sange, han kan spille på klaver.

12. Han og resten af Gasolin' havde de dengang relativt ukendte Anne Linnet og Lis Sørensen fra Shit & Chanel med på kor på flere sange på 'Gas 5' og 'Efter Endnu En Dag', blandt andre den udødelige klassiker 'Kvinde Min'.

13. Han skrev ord og soundtrack til min og alle mulige andres teenagetid, og 'Kvinde min' kom ud, lige som jeg gik på Gladsaxe Gymnasium og var kejtet forelsket i Pernille, som jeg ikke kunne nå, og sangen bare kørte og kørte rundt i min hjerne, så den til sidst var om hende. (Citat: Torben Holleufer, mangeårig GAFFA-skribent, årgang 1957)

14. Han elsker og støtter Fristaden Christiania.

15. Han har portrætteret masser af skæve eksistenser fra samfundets nedre lag og den lavere middelklasse – Provo-Knud, Pilli Villi, Sjagge, Nanna, Guleroden, Onkel Stage fra 'Køb Bananer', manden, der står ved sin maskine i 'Blip-Båt', ¨dem, de andre ikke må lege med' og så videre, og så videre.

16. Han har skrevet så mange fantastiske sange, som hele Danmark kan synge med på, at vi dårligt har tid og plads til at nævne dem. En del af dem kan du læse om andetsteds i denne artikel. Og han gjorde stor pop legitim.

17. Da Gasolin' forsøgte at bryde igennem i USA, forsøgte de blandt andet at gøre indtryk på pladeselskabsbossen Bunny Freidus. Imidlertid led hun af bakterieskræk og ville undgå alle former for kropskontakt. Det forhindrede ikke Kim Larsen i at give hende en veritabel tungeslasker ved en våd fest. Der blev ikke underskrevet nogen kontrakt ved den lejlighed – og heller ikke senere.

18. I 1977 citerede statsminister Anker Jørgensen et uddrag af Larsens 'Det Er En Kold Tid' i sin nytårstale. Så man ikke nå meget højere.

19. Han er og var Gud. Da Sort Sol endnu hed Sods og havde fået kontrakt med Medley og indspillede Minutes To Go, kom Kim Larsen forbi studiet, og drengene, der var opflasket på Gasolin' blev mødt med ordene 'Hej, drenge!' og totalt starstruck svarede de med kriller i maven: 'Hej Kim!' og forsøgte at lyde casual. (Citat fra hukommelsen fra Peter Peter Schneidermann til GAFFAs Torben Holleufer)

20. Hans rockende fortolkning af Nordal Griegs og Otto Mortensens smukke antikrigssang 'Kringsat af Fjender' på personnummerpladen, under titlen '682 A' (dens daværende placering i Højskolesangbogen), er forrygende – og han spiller den heldigvis stadig live.

21. Han belærte den senere GAFFA-webredaktør Ole Rosenstand Svidt (og formodentlig mange andre) om farerne ved at se for meget tv i sangen 'Oles Fjerner' fra personnummerpladen. Det gik rent ind hos den dengang femårige Ole.

22. Han var så forhippet på at blive stjerne i USA, at han gik med til at lade sig lancere som Lim Carson eller noget i den stil.

23. Han har haft et hit i både Frankrig og Canada med den fransksprogede sang, 'Donnez-Moi du Feu' fra 1981.

24. Han kaldte konsekvent sin kone nummer 2, som han var gift med fra 1973-1994, for Kranen.

25. Han har skrevet en stribe stærke sange til andre kunstnere, eksempelvis 'Amanda' til Rock Nalle, 'Se Venedig og D' til Lone Kellermann og 'I Kongens Have' til Bamse.

LÆS OGSÅ: BiTE guider dig til værtshusslang, der ville gøre Kim Larsen stolt

26. Han var engang med til at give den nu afdøde anmelder Torben Bille buskevand sammen med Gasolin's gamle lydmand Tommy Bogs – og mand nok til at give en undskyldning bagefter.

27. Han spillede en af hovedrollerne i og var med til at skrive manuskriptet til filmen 'Midt om natten' i 1983 – en dansk filmklassiker, hvor han spiller over for Erik Clausen.

28. Han har udgivet det bedst sælgende album i Danmark, 'Midt om natten' fra 1983, der har solgt mere end en halv million eksemplarer og indeholder udødelige klassikere som 'Susan Himmelblå', 'Papirsklip' og titelnummeret.

29. Han indspillede Jacob Haugaards sang 'Haveje' og spillede guld ind til en kunstner i nød.

30. Han indsang den nu afdøde, alt for oversete sanger og sangskriver Jan Toftlunds tekst 'Syrenprinsesse' (med musik af Mathilde Bondo fra Lasse og Mathilde) på albummet 'Forklædt som voksen' med det resultat, at Toftlund på én gang kunne betale sin skattegæld.

31. Han har skrevet den smukke 'Om Lidt' fra 'Forklædt som voksen', der er blevet brugt til mange begravelser. Ifølge Larsen selv er den dog en cirkussang og ikke en begravelsessang, men gåsehudsfremkaldende, det er den i hvert fald.

32. Han tilbød i 1986 at købe et besat hus i Ryesgade i København og forære det til Københavns kommune, mod at bz'erne kunne bo i huset. Projektet løb dog ud i sandet.

33. Han kørte i mange år rundt i en Citroën 2CV med et rat fra en af kanalrundfartbådene i København, som han ifølge venner havde fået officiel tilladelse til at bruge.

34. Han havde mod til at prøve noget radikalt nyt på den efter Larsen-standard usædvanlig rockede og støjende plade, 'Wisdom is Sexy' fra 1992, inspireret af Sort Sols 'Flow My Firetear'. Måske ikke noget mesterværk, men bedre end den blev modtaget i pressen – og den indeholder de to klassikere 'Danas Have' og 'Gør Mig Lykkelig Nu'.

35. Han sagde i 1993 nej tak til at medvirke på Love Shops album 'Billeder Af Verden' grundet travlhed – i sig selv ikke nogen grund til at elske ham, men han skrev et venligt, opmuntrende postkort, som man kan se i den netop udgivne Love Shop-biografi, 'Himmelflugt og Højdeskræk'.

36. Han lod det multietniske samfund indgå som en naturlig, uproblematisk del af hverdagen ved i sangen 'Jyllingevej' fra 1995 at synge om 'Viggo, Muhammed, Jørgen og Kaj' – der blev 'standset af en bondeknold'.

37. Han havde mod og mandshjerte til at møde op på Ekstra Bladets redaktion i 1995 og række hånden ud til journalist Rud Kofoed, efter at de to havde ligget i en flerårig fejde. Larsens pladeselskab Sony Music havde blandt andet indrykket en avisannonce, hvor Rud Kofoeds ansigt var sat på en rottekrop, på Larsens opfordring.

38. Han tilbød i 1995 at købe det konfliktramte Ri-Bus-selskab i Esbjerg og forære det til de fyrede chauffører. Ejerne takkede dog nej.

39. Han har udgivet den glimrende Glemmebogs-trilogi fra 2001-2008, hvor børnesange, gamle viser og julesange blev taget under kærlig behandling.

40. Han takkede i 2003 nej til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige ydelse med den begrundelse, at andre måtte have mere brug for pengene end han.

41. For én gangs skyld tillod han en sampling af én af sine sange, nemlig til The Loft, der samplede 'Midt om Natten' til deres 'City of Dreams' fra 2004. Det slap de godt fra.

42. I 2004 forærede han via sin fond Den Himmelblå Led Zeppelin Jam-guitaristen Ivan Horn et sted mellem 100.000 og 150.000 til eftergivelse af dennes skattegæld, på et tidspunkt hvor Ivan Horn var alvorligt angrebet af hudsygdommen psoriasis. I dag er han rask og spiller atter i Led Zeppelin Jam.

43. Han medvirkede i Thomas Thurahs glimrende samtalebog 'Så mange var ordene' med Klaus Rifbjerg, og der kom også et tv-program ud af det.

44. Han har indsunget tekster af såvel Klaus Rifbjerg og Anders og Peter Lund Madsen på albummet 'Gammel Hankat' fra 2006. Kom så ikke og sig, at han ikke er alsidig.

45. Han har været model for banjobillen i Cykelmyggen Egon og Dansemyggen. Han lægger selv stemme til den og synger 'Ode til Sensitiva' i filmen.

46. I 2007 medvirkende han på en hyldestplade til gode, gamle Anker Jørgensen, Danmarks statsminister 1972-1973 og igen fra 1975-1982 i anledning af dennes 85 års fødselsdag. Anker var og er sgu en guttermand!

47. Han har sagt nej tak til et ridderkors med ordene: »Da jeg ikke synes, det sømmer sig for en gammel gadedreng og popsanger at føre sig frem med kors og bånd og stjerner, takker jeg pænt nej til ridderkorset ... Det kunne ellers have været hyggelig at ryge en smøg med dronningen inde i privaten - hvis hun ellers må for personalet.«

48. Han har dog optrådt for Dronning Margrethe til hendes 70 års fødselsdag i 2010 med ordene »Jeg kan sgu godt lide damen.« Ved den lejlighed fortalte han også, at hans gamle, lejlighedsvise sangskrivermakker, nu afdøde Mogens Mogensen, altid drømte om at komme i seng med selvsamme Dronning Margrethe.

49. Han har haft nogle fortrinlige backingbands – Bellami, Bell*Star og senest Kjukken, som blev dannet i 1995. Og hvad er Kjukken? Det er en tegneseriefigur fra 30'erne

50. Han solgte københavnerne et København, der fik københavnerne til at elske deres by endnu mere – hvorefter han flyttede til Odense.

51. Han er principfast og nægter for eksempel at gendanne Gasolin' – trods mange guldrandede tilbud.

52. Han nægter at falde til ro og rejser som en anden Dylan stadig land og rige rundt med sin musik.

53. Hans ('Lille fru) Viktoria' er blevet 'nationalsang' i Boldklubben Viktoria af 1900 og bliver lystigt skrålet af 50 gæve boldspillere ved hver en given lejlighed, der føler, at sangen er skrevet eksklusivt til dem.

54. Han går konsekvent med kasket og får det til at se cool ud.

55. Han er ifølge venner og samarbejdspartnere som regel den, der går sidst i seng, når han er i studiet. Last man standing!

56. Han stiller spørgsmål til den danske krigsindsats på sangen 'Bare For At Gøre En Forskel' på 2012-albummet 'Du Glade Verden'. Så kan man være enig eller ej – men godt at tage emnet op!

57. Han har fået seks børn (med sine tre koner), hvor flere er i fuld gang med at føre den musikalske arv videre. Mest kendt er nok Sylvester, men man skal heller ikke undervurdere en mand som Hjalmer Larsen, sanger i den lovende gruppe Nordkap.

58. Han er en beskeden mand og omtaler konsekvent sig selv som 'popsanger', ikke kunstner.

59. Han udtaler altid sine tekster tydeligt, så man kan høre, hvad han synger.

60. Han er aldrig bleg for en smøg og en sladder på Boogies i Odense

61. Han har formodentlig dansk musiks største mund – den mand var født til at synge

62. Han har turneret intensivt i 2015 trods rygproblemer, som har tvunget ham til at sidde ned under koncerterne. Men han giver sig stadig 100 procent, og det gør Kjukken også – hver aften!

63. Hans koncert på Smukfest 2015 var så stort et tilløbsstykke, at koncerten kortvarigt måtte stoppes for at få folk til at gå tilbage. Både Larsen og publikum tog dog udfordringen ganske roligt.

64. Han bor beskedent, selvom han har råd til luksus. Ifølge Ekstra Bladet på 54 kvadratmeter, og han er ifølge Se og Hør god for 58 millioner. Ifølge GAFFAs oplysninger er der dog tale om to gange 54 kvadratmeter, da hans lejlighed er slået sammen med naboens. Ikke noget fråseri her. Til gengæld støtter han mange værdigt trængende via førnævnte Himmelblåfonden, som han stiftede i 1987 sammen med blandt andre Erik Clausen.

65. Kim Larsen holder liv i mange spændende musiktraditioner og på den måde beriger sine lyttere.  Det sker i kraft af inspirationen i hans egne numre, men også de talrige fortolkninger gennem hele solokarrieren. Dette spænder fra skillingsviser og lirekassesange - 'Adolf' ('hold i det') – over salmer – blandt andet på Kjukkens juleplade – til højskolesange – 'Jeg ved en lærkerede', 'Det er i dag et vejr', 'Kirsten og vejen fra Gurre' og mange flere - og revysange – blandt andet 'I dit korte liv' – og endelig klassisk musik (for eksempel Griegs melodi til 'Hvileløse hjerte' og 'Dyrenes karneval' til 'Fortryllet' fra første Kjukken-plade).

Kim Larsen udlever og eksponerer på den måde sandheden om, at musikken ikke ejes af nogen og ikke har en alder. Han er ikke bleg for at bruge af musikken og giver heldigvis også en masse igen. Han bygger helt naturligt videre på traditioner, han kan lide, og han ønsker at være en del af. I sådan en verden har musikken ingen alder, og den ejes i praksis ikke af ophavsmanden, hvor meget copyright-sagførere end siger.

(Det er derfor ikke en tilfældighed, at Kim ofte beskriver sin egen rolle som skjald og sin sangskrivning med vendinger som, tja nu er det jo ham, der har fået det lod at skulle synge sange i nogle årtier, og tja, så var man så heldig, at dén sang kom dumpende. Der er helt sikkert også noget "angst for egen skygge" og ikke-ville-forgudes-holdning i det, men vi er ikke i tvivl om, at han helt oprigtigt har den opfattelse af musik som ovenfor beskrevet. Og det er faktisk vigtigt at forstå, hvis man vil forstå 'hans værk').

66. Kim Larsen hæver med sin poetiske sans og litterære interesse niveauet for poptekster. Igen er Kim Larsen ikke bleg for at lade sig inspirere, endsige snuppe en linje eller to. Overalt i tekstuniverset er der litterære referencer at finde – store som små. Indirekte sker det for eksempel, som når han i 'Familien skal i skoven' synger om kystbanetoget, der kører 'som lysende slanger gennem natten'. Det er en metafor fra Pontoppidans store roman, 'Det forjættede land', hvor en præst taler om de nymodens tog, der er som slanger i paradiset. Direkte sker det, når han låner en romantitel fra Den lille prins-forfatteren, Saint-Exupéry, 'Flyvere i natten'. Eksemplerne er legio.

Men Kim Larsen kan også sagtens selv – uden litterære krykker – selv om han pligtskyldigt takker sine læremestre i interviews og på bagsiden af pladerne. Det gælder høj som lav: Mogens Mogensen, Grundtvig, Tom Kristensen med flere. Larsen skriver selv gode tekster.  Et par eksempler på gode tekster er: 'Forklædt som voksen', 'Dansen går i engen', '1910', 'Flyvere i natten', 'Hjerter Dame' og mange, mange flere.

67. Han stiller sig som person offentligt frem og bidrager på en for en popmusiker intelligent måde. Man behøver bestemt ikke være enig med ham i hans synspunkter, men hans facon og måde at optræde offentligt på er smørelse og livgivende til samfundsdebatten og danskernes selvopfattelse.  Kim Larsen er i øvrigt en privat person, så han bidrager ikke med gossip-nyheder, og han drikker ikke cocktails med Mads Holger, når René Dif åbner en ny sushi-restaurant. Han bidrager på mere klassisk borgerfacon. Hvad der sker inden for de fire vægge i Odense, er helt privat, med mindre det har indirekte samfundsrelevans som for eksempel revselse.

68. Kim Larsen fastholder, han er en 'dansker, der synger på engelsk' – 'Valby-engelsk', som det også hedder – og ikke en 'international sanger, der kommer fra Danmark'. Man kunne kritisere ham her, men nu er det hans fødselsdag, så vi ser positivt på dette emne. Selv om accenten vist ikke er respektindgydende, passer det faktisk med hans væsen i øvrigt: At han ikke prøver at være noget, han ikke er. Midt i det lattervækkende er der noget befriende over det. Mangt en anden dansk musiker ville forsøge at efterligne en dialekt fra et mere eller mindre fast defineret område i England eller USA. Kim synger på engelsk for at mangfoldiggøre sig – ikke for at lyde som en amerikaner.

69. Kim Larsen skriver gode, enkle melodier. Enkelheden kan man få nys om ved at konstatere, hvor let ung som gammel tilegner sig melodierne og har gjort det gennem snart 50 år. Enkelheden kan man, mere musikalsk, konstatere, hvis man finder melodierne på et klaver og følger tonernes gang. Enkelheden gælder også i akkordsammensætningen, der som oftest er sammensat på en ukonstrueret måde.

Der går en uhøjtidelig og kærlig-romantisk strøm gennem sangene, som indirekte giver lytteren håb.  Denne strøm gør måske ikke verden til et bedre sted, men omvendt ville den være svær at undvære. Og det modsatte vil ikke give lytteren livshåb. Nogle få eksempler:

Konfirmationssangen 'Susan Himmelblå':  »Jeg ved da godt, du synes, at jeg er en gammel nar, og hva' så. Jeg har prøvet mit, nu skal du prøve dit …« »Himmelen og stjernerne, og Fanden det store kvaj. De står på hver sin side af side af dig, lige nu, sig ja eller nej.«
'1910': 'Her skal ingen glemmes, den sidste er vist fuld. Han sidder og glor ud i luften, som var den af guld. Eller tæller han minutterne til ballet er forbi'. ('Ballet' har her to funktioner: Havde Kim sunget 'livet', var det blevet for højtideligt; havde han sunget 'festen', var det reduceret til banalitet om den fulde mand. Nu synger han så netop ballet, så teksten får et lille ekstra lag uden at blive fortænkt, og fulderikken får en plads i sangen).
'Luft under vingerne': Moderen giver gode råd: »Hvad så der måtte komme. Vær dig selv og tænk stort. Det hvad enten du er konge – eller står og pisser i en port. Så får du luft under dine vinger, så får du stjerner i dit hår …«
'Sig det med blomster':

»Skulle det ske, solen går ned over din kærlighed. Så læg en besked. Det værste det er dog det, at man ingenting ved. Sig det med blomster. Sig det med kærlige ord. Verden har fået nok af forbitrede ord." I mine øjne kræver det mod at være så stor en flab og samtidig insistere på noget så banalt, men kærligt, som at "sige det med blomster«, som det gamle slogan hedder.

'Hjerter Dame' (se søerne i København for dig i retning mod Nørrebro): »Se hvor sneen falder hvidt, sukkersødt og engleblidt – som krystaller på din pande. Svanerne de skutter sig, længes de mon ligesom jeg efter eksotiske lande? Irma-hønen lyser i mærket (det gør den sjove lysreklame stadig på Nørrebrosiden af søen, red.): Ligger bare dér og lægger æg. Jeg sammenligner dig, lidt med den, men kun for skæg. Vi sætter fodspor begge to, på Dronning Louises bro, imellem tusinde andre. Om lidt er de visket væk, men du og jeg går stadig væk, hånd i hånd med hverandre.«

70. Med ett Heart of gold ÄR Kim Larsen Danmark. Han har betytt mer för Danmark än Niels Bohr, Mads Mikkelsen och Drottning Margrethe. Grattis till 70 unga år. (Citat: Per Lundberg, direktør, GAFFA Sverige)

Med tak for input til Niels Baj Rye og Torben Holleufer samt for inspiration fra bøgerne 'Kim Larsen' af Peder Bundgaard og 'Solisten' af Jakob D. Lund og Peter Rewers.

Af Per-Otto Oppi Christiansen/GAFFA