Storke-sensation: Rodan flyver hvert år 13.000 kilometer for at komme hjem til sin handicappede storke-kæreste, Malena i Kroatien, hvor de sætter nye unger på vingerne.Her er det usædvanlige storkepar på toppen af familien Vokic' hus i Slavonski Brod.
Storke-sensation: Rodan flyver hvert år 13.000 kilometer for at komme hjem til sin handicappede storke-kæreste, Malena i Kroatien, hvor de sætter nye unger på vingerne.Her er det usædvanlige storkepar på toppen af familien Vokic' hus i Slavonski Brod. Foto: Foto: AFP

Kom ikke og sig, at dyr ikke er tryghedsnarkomaner. Han-storken Rodan har i 17 år været kæreste med den kroatiske hun-stork Malena. Og han vender tilbage hvert år. På klokkeslæt.

13.000 kilometer hvert forår. Fra Sydafrika til Kroatien. Så langt flyver den trofaste stork Rodan for at komme hjem til sin storkekæreste i den kroatiske by Slavonski Brod. Hun kan nemlig ikke flyve, fordi hun er handicappet efter et skudsår for mange år siden.

Men magen Rodan vender tilbage til hende på samme dag og klokkeslæt, hvert eneste år.

I år kom han to timer tidligere end sædvanligt.

- Men det var helt tydeligt, at de to var glade for at se hinanden, siger Stjepan Vokic, manden der er menneske-vært for storkeparret, til Romanian Times.

- Rodan ved, at han skal tilbage hertil, hvor hans kæreste Malena troligt venter på ham, tilføjer Vokic.

Malena var dømt til døden, da hun blev skudt i 1993, men har overlevet trods alle odds, af to årsager: Familien Vokic husly og hjælp om vinteren og Rodans trofaste tilbagekomst hvert forår.

Over sommeren polstrer parret deres rede, parrer sig og opfostrer deres unger, som de indtil videre har fået 32 af.
Så lærer de ungerne at flyve, og når vinteren nærmer sig, letter Rodan igen mod Sydafrika, mens Malena bliver på familien Vokic tag.
Her overvintrer hun stik mod almindelige storke-normer, mens hun trygt ser vinteren i møde, og glæder sig til foråret og sin trofaste Rodans genkomst.

Parrets rørende kærlighedshistorie er noget af en biologisk sensation, og det eneste rapporterede tilfælde af sin art i verden, hvor et storke-par har holdt sammen i så lang tid og under lignende omstændigheder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.