Når Miss Universe senere på året skal kåres, vil konkurrencen for første gang have en deltager, der ikke er født som kvinde.

Den 26-årige Angela Ponce fra Spanien er den første transkønnede til at kvalificere sig til en international skønhedskonkurrence for kvinder. Angela Ponce er født som mand, men identificerer sig som kvinde, og den 29. juni vandt Angela den nationale kvalificering til Miss Universe ved konkurrencen Miss Universe Spain.

»Jeg tror, at det er enden på en æra og en ny tid med et nyt syn på transkønnede, ikke kun i skønhedskonkurrencer, men også i mange lande, hvor transkønnede har det svært« sagde Angela Ponce til nyhedsbureauet Associated Press efter sin sejr.

Angela var den eneste transkønnede blandt de 23 deltagere ved Miss Universe Spain, og selvom Angela har vundet andre skønhedskonkurrencer, var sejren i Miss Universe, ifølge Angela selv, et stort skridt for transkønnede.

»Jeg lukkede bare øjnene og mærkede, hvordan de satte kronen på mit hoved. På det tidspunkt blev jeg klar over, hvor historisk et øjeblik det var,« siger Angela Ponce til nyhedsbureauet Associated Press.

I 2015 stillede Angela Ponce op i den konkurrerende skønhedskonkurrence Miss World og vandt, men her kom der ingen invitation til at deltage i den internationale udgave af konkurrencen. Reglerne for deltagelse er, at man skal være født som kvinde.

I 2015 deltog Angela Ponce i Miss World og vandt, men på grund af reglerne kom der ingen invitation til den internationale konkurrence. En konkurrent hjælper Angela med at få kjolen til at sidde helt rigtigt. Vis mere

Sådan var reglerne også i Miss Universe indtil 2012, hvor den daværende ejer og USA's nuværende præsident, Donald Trump, ændrede reglerne, så også transpersoner fik mulighed for at stille op. Miss Universe var truet af et søgsmål fra den transkønnede model Jenna Talackova, men ifølge Donald Trump blev reglerne ændret som en naturlig del af nogle interne diskussioner i ledelsen bag konkurrencen.

Miss World har ikke truffet samme beslutning, og ved den kommende udgave af Miss Danmark, hvor vinderen repræsenterer Danmark ved Miss World, vil der heller ikke være nogen transkønnede deltagere. Det kunne der muligvis have været, men der har ikke været tilmeldinger fra nogen, fortæller direktør i Miss Danmark Lisa Lents.

»Skulle vi få en ansøgning fra en transkønnet, så ville jeg ikke være afvisende. Jeg gør i forvejen meget for at rykke ved de regler, der er i konkurrencerne,« siger Lisa Lents.

Der er meget strikse krav til udseende i skønhedskonkurrencerne. Man skal holde sig inden for et bestemt højdemål og en bestemt vægt, og der er ifølge Lisa Lents nogle meget faste idealer. Det er dem, hun forsøger at bryde ved at have deltagere, der ikke ligger lige i gennemsnittet af målene.

»Men der er nogle regler, man skal følge. Derfor skal en transkønnet være klar over, at vedkommende ikke ville kunne blive sendt til Miss World. Det er en samtale, man må tage, hvis situationen opstår,« siger Lisa Lents.

B.T. har forsøgt at få organisationen bag Miss World til at svare på, hvorfor man kun kan stille op, hvis man er født som kvinde. Men Miss World har ikke svaret på B.T.'s henvendelse.