Er du i Taiwan og har du et foto eller en video? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

En utrolig kraftig supertyfon ramte torsdag aften Taiwan, hvor man er forberedt på det værste.

Supertyfonen Nepartak, der er opkaldt efter det mikronesiske ord for lokal kriger, forventedes sent torsdag aften, at bringe store ødelæggelser med sig. Nepartak har en kategori 5-styrke, hvilket er den højest mulige. Til sammenligning var Danmarks storm i december i 1999 blot en kategori 1.

Meldingen omkring midnat torsdag var ifølge The Weather Channel, at supertyfonen kan ende med at blive den kraftigste i Taiwan i 45 år. Herunder kan du se, hvordan Nepartak så ud på satellitbilleder.

Meteorolog ved DMI Mogens Rønnebek forklarede tidligere torsdag, at det voldsomme vejr ville betyde store ødelæggelser i landet.

»Det kan ikke blive værre. Der kommer helt vildt meget nedbør, og der er risiko for store mudderskred, hvilket vil betyde omfattende ødelæggelser. Da vi snakker om en mulighed for, at der måske vil vælte 13 meter høje bølger ind mod land, kan det også koste flere menneskeliv,« siger han til BT.

Herunder kan du se, hvordan det så ud, da supertyfonen nåede Taiwan - nærmere bestemt området omkring kystbyen Taitung i den sydøstlige del af landet - og medbragte kraftig vind og massivt nedbør.

Og her er en sikkerhedsvagt i Taitung utrolig tæt på at komme slemt til skade. Det var nogle voldsomme kræfter, der var på spil sent torsdag aften dansk tid.

Forberedt på det værste

I Taiwan var man forberedt på mødet med supertyfonen. Skoler og arbejdspladser er lukkede under Nepartak, og ifølge The China Post har forsvarsminister Feng Shih-Kuan indsat mere end 3000 militærfolk i lavtliggende områder, hvor der er størst risiko for oversvømmelser. Ifølge BBC står 35.000 soldater standby og er klar til at hjælpe. Også i transportsektoren har man foretaget foranstaltninger, da fly, tog og færger er aflyst under tyfonens rasen.

Artiklen fortsættes under billedet

Læger og sygeplejesker er blandt de mere end 3000 militærfolk, som er sat ind for at assistere i de lavestliggende områder i landet. Her ses et par forberede på en militærbase i Taichung City i det vestlige Taiwan.
Læger og sygeplejesker er blandt de mere end 3000 militærfolk, som er sat ind for at assistere i de lavestliggende områder i landet. Her ses et par forberede på en militærbase i Taichung City i det vestlige Taiwan. Foto: MILITARY NEWS AGENCY HANDOUT
Vis mere

De fleste byer i Taiwan ligger på vestkysten, da landet ofte bliver ramt af tyfoner fra øst. Især på denne tid af året, der betegnes som starten på tyfon-sæson, som varer indtil sent på efteråret. Mogens Rønnebek fra DMI håbede torsdag eftermiddag, at hyppigheden af kraftige tyfoner henover landet ville gøre indbyggerne mere forberedt på, hvad der ventede dem. Han frygtede dog én ting.

»De er udsatte i Taiwan, så de er godt forberedte og har vidst i noget tid, at Nepartak kom. Men man kan frygte, at der ikke er ressourcer nok i landet til at forberede sig tilstrækkeligt,« siger Mogens Rønnebek.

Rammer også Kina

I 2009 blev Taiwan ramt af tyfonen Morakot, som ifølge NBC News kostede 700 mennesker livet og ødelagde for 20 milliarder kroner (omregnet fra 3 milliarder dollars, red.)

Efter supertyfonen har forladt Taiwan, bevæger den sig mod nord og Kina. I området mellem Shanghai og Hong Kong er der risiko for store regnmængder, fortæller Mogens Rønnebek fra DMI.

Og det er ikke godt nyt, da massive oversvømmelser har hærget over det centrale og sydlige Kina i den seneste tid. Ifølge NBC News har 130 mennesker mistet livet, og der har været økonomiske tab for omkring 38 milliarder kroner.

Herunder kan du se video af Nepartaks bevægelser.