Lyt til artiklen

En amerikansk statsborger og formodet IS-kriger endte for nylig i favnen på de kurdiske Peshmerga-soldater.

JERUSALEM: Han bliver omtalt som IS-krig­eren, der ved en fejltagelse drejede til højre i stedet for venstre og dermed endte med at gå lige ind i en af de kurdiske Peshmerga-soldaters kontrolposter uden for Mosul.

Historien om 27-årige Muhammad Jamal Amin fra Virginia i USA, som angiveligt sluttede sig til terrororganisationen for to måneder siden, er blevet til en sag, der mest af alt handler om IS-krigeres stedsans.

Det kurdiske medie Rudaw, der var det første medie til at bringe historien om IS-krigeren, der har en palæstinensisk far og irakisk mor, skriver, at kurdiske Peshmerga-soldater affyrede varselsskud mod Muhammad Jamal Amin, inden de arresterede ham. Øjensynligt efter han havde mistet stedsansen og troede, at de kurdiske soldater var venligtsindede tyrkiske soldater.

I et interview til med mediet Kurdistan-24 fortæller Muhammad Jamal Amin, at han rejste fra USA til England i december 2015. Fra London fløj han til Amsterdam og herfra til Istanbul, hvor han tog bussen til Gaziantep ved den tyrkisk-syriske grænse.

Her mødte han de IS-krigere, der fragtede ham ind i Islamisk Stat. Men han fik åbenbart hurtigt for meget af Islamisk Stats tolkning af Koranen og de dårlige vilkår i Mosul.

»Hverdagen gik med at bede, spise og lære om islam i otte timer. Jeg nåede ikke at blive færdig med hele undervisningsforløbet, og jeg var ikke uenig med deres tolkninger. Det var dér, jeg besluttede mig for at stikke af,« siger han til Kurdistan-24.

På sociale medier veksler kommentarerne i sagen om hans tilfangetagelse mellem latterliggørelse af Muhammad Jamal Amin for at gå forkert og iskolde opfordringer:

»Skyd ham og få det overstået,« skriver en Twitter-bruger fra Texas.

Ifølge Peshmergas officielle kontor i byen Erbil ankom Muhammad Jamal Amin til Syrien for to måneder siden via Tyrkiet. Herfra ankom han til Mosul i Irak, og på vejen mellem Mosul og Tal Afar, der begge er byer under Islamisk Stats kontrol, blev han anholdt. Eller »hentet« som to kurdiske kilder fortæller Berlingske uafhængigt af hinanden.

»Han gik ikke forkert og endte ved en kontrolpost. To helikoptere landede i området ved Tal Afar. De tog ham med. Og to biler fra Islamisk Stat, der var på vej ud i området, eksploderede,« oplyser en kurdisk befalingsmand på betingelse af anonymitet.

Han antyder, at IS-krigeren, der både medbragte kontanter, kreditkort og telefon, på forhånd havde aftalt med koalitionen mod Islamisk Stat at blive afhentet.

Islamisk Stat lader ikke sine krigere rejse ud af de IS-kontrollerede områder – især ikke de medlemmer, der er ankommet for nylig – fordi lederne frygter, at organisationen vil blive infiltreret af fremmede sikkerhedstjenesters agenter, der har forklædt sig som IS-krigere. Først når Islamisk Stat har tillid til de enkelte krigere, får de lov til at rejse frit.

Den amerikanske ambassade i Bagdad har endnu ikke kommenteret sagen om Muhammad Jamal Amin.