Vil du holde motivationen og blive ved med at nyde din træning, skal du sommertider gøre noget andet, end du plejer. Tag en træningstur i skoven.

Vi har alle rutiner i dagligdagen. Rutinerne gør, at vi er i stand til at klare hverdagens nødvendige gøremål, såsom morgenbadet, transporten til arbejde, indkøb og madlavning uden at bruge for meget tankevirksomhed på det.

Det samme gælder for den fysiske træning. Gode vaner får os til at gennemføre cykelturen i regnvejr og løbeturen i efterårsstorm. For vores erfaring fortæller os, at når vi først kommer ud og får varmen, er der ikke nogen bedre fornemmelse end at føle regnen og blæsevejret mod den varme krop, og mærke energien og varmen i kroppen.

Mennesker er vanedyr. Rutiner får vores hverdag til at fungere uden unødvendig stress. Ligesom gode vaner med at holde dig fysisk aktiv i travle perioder kan give overskud og inspiration. Normalt ville jeg som træner sige, at vaner, struktur og aftaler er vejen frem.

Det at være fysisk aktiv er nemlig ikke altid lige let. Når trætheden melder sig, skal der aftaler til for ikke bare at sætte sig godt til rette i sofaen i stedet for at finde løbeskoene frem. Vores hjerne er ekstremt god til at finde på undskyldninger. Derfor er det nemmest at komme af sted, hvis vi ikke skal tænke over, om vi faktisk har lyst og overskud, men derimod bare trækker i træningstøjet, fordi vi har en aftale med kollegaen hver tirsdag kl. 18 om at løbe en tur rundt om søerne – samme rutine som altid.Drop ur og pulsmåler

Men der vil komme et tidspunkt, hvor rutinerne kommer til at ’fylde’ for meget, og ensformigheden i dagligdagen kan mærkes.

Det gælder også i den daglige træning, hvor fitness-centrets maskiner kan blive for trivielle, og hvor den vante løbetur nok er smuk, men dog den samme som alle de andre gange. Selv brug af moderne teknologi som gps og pulsure er ikke nok til vedligeholde inspiration i træningen.

For fysisk aktivitet skal fremfor alt være sjovt, og motion skal give energi og glæde.

Det er nemmest at tage den samme tur igen og igen. Og ofte begrænser vi os til at træne tæt på hjemmet eller arbejdspladsen, fordi det minimerer spildtiden.

Men skal din træning blive ved med at give inspiration og være lystbetonet, så skal du nogle gange bryde vanen og gøre noget helt andet, end du plejer.

Inspiration og lysten til at træne får du ved forandring. Lige nu findes den smukkeste inspiration i naturen. Læg din næste løbetur i skoven – nyd efterårsfarverne og få ny inspiration ved at løbe ad en anden rute, end du plejer.

GUIDE

Et australsk studie fra 2016, der er udgivet i Science Reports, viser, at man ved at tilbringe bare 30 minutter om ugen i en skov eller et parkområde sænker sin risiko for at udvikle depression med syv pct., mens risikoen for at få forhøjet blodtryk sænkes med hele ni pct.

Så hvorfor ikke flytte træningen udenfor?

  • Læg løbeskoene eller din mountainbike bag i bilen og tag en tur i skoven lige nu, hvor den står kønnest. Skoven indbyder til sjov træning, hvor man ikke altid ved, hvad der er bag det næste hjørne, og hvor det at løbe eller cykle op og ned er en naturlig del af træningen.
  • Fitnesscenteret giver ikke hjernen den samme pause, som naturen gør. Naturen fungerer som et frirum, hvor hjernen kan koble fra og slippe en del af den kontrol, der ellers altid er til stede, når vi f.eks. handler, kører bil, eller træner i fitness-centret.
  • Acceptér at det måske tager lidt tid at komme ud til skoven og nyd omgivelserne uden nødvendigvis at registrere puls, kilometertid eller distance.
  • Vejret er uden betydning – for regnen falder blødere i skoven og blæsten dæmpes meget blandt træerne. Men acceptér, at du bliver beskidt – det er en del af det sjove.
  • Træning i skoven gør dig glad i låget, og din krop vil takke dig for det. Du træner både stabilitet på grund af underlaget, interval og kredsløbstræning på grund af terrænet og får mental energi på grund af den friske luft og de skønne farver.