Brøndby IF har fået kritik for, at deres talentafdeling, Brøndby Masterclass, ikke har leveret tilstrækkeligt med talenter til klubbens førstehold.

»Brøndby og Masterclass er, som det ser ud nu, udfordret. De kommer nemlig ikke til at være førstevalget hos ret mange unge mennesker, der ønsker at komme på et superligahold. De vil vælge FC Nordsjælland, FC Midtjylland og klubber, der har en mere klar talentudviklingsstrategi, end Brøndby har.«

Sådan lød det således til B.T. i weekenden fra den tidligere Brøndby-formand Aldo Petersen, som var med til at udvikle visionen for Brøndby Masterclass tilbage i 2014.

I Radio 24Syvs debatprogam om fodbold 'Fodbold FM' var panelet enige i, at Brøndby har udfordringer med at bringe talenter op på deres førstehold. Et symptom på dette er, at klubbens tyske træner, Alexander Zorniger, stillede op med 10 udlændinge i startopstillingen mod Vejle i denne sæson, hvilket var første gang, en klub har gjort det i Superligaens historie.

»Det, der ikke er på plads, er det her med, hvor det passer ind i forretningen: Er det her noget, de skal leve af, eller er det noget, der skal give flere spilleminutter på førsteholdet? Det bliver spændende at se. For jeg er ret sikker på, at de har en tysker gående derude, der ikke ofrer et point for at få en 17-årig dansker ind i de afgørende kampe,« lyder det fra Dan Hammer, som er tidligere direktør i Parken Sport & Entertainment, selskabet bag FC København.

Forsvarstalentet Joel Kabongo er ifølge Ole Bjur undtagelsen, der bekræfter reglen, om at Brøndby-træner Alexander Zorniger i stor stil foretrækker at benytte etablerede spillere frem for unge talenter, hvilket kan blive et problem for Brøndby på talentfronten på den lange bane.

Joel Kabongo (tv) jubler med Ante Erceg. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)
Joel Kabongo (tv) jubler med Ante Erceg. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix) Foto: Tariq Mikkel Khan
Vis mere

»Man skal være parat til at investere i noget spilletid til de her unge spillere. For de kan kun blive gode nok, hvis de får noget spilletid,« siger den tidligere sportsdirektør i Brøndby og fortsætter:

»Men når vi snakker FCK og Brøndby, er der et enormt stort tryk på resultaterne på den korte bane. Det er ikke så nemt bare lige at smide to-tre unge spillere ind og sige, det er vigtigt for deres udvikling, så må vi se, hvordan det går i kampen. Det er et krav, at man vinder hver eneste kamp. Det gør det lidt sværere.«

Dan Hammer er tidligere direktør i FCK.
Dan Hammer er tidligere direktør i FCK. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere
Ole Bjur er tidligere spilller og sportsdirektør i Brøndby. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2011)
Ole Bjur er tidligere spilller og sportsdirektør i Brøndby. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2011) Foto: LISELOTTE SABROE
Vis mere

Brøndby-sportsdirektør Troels Bech erkender over for B.T. udfordringerne, som Brøndbys ungdomsafdeling står over for, og som ifølge ham skyldes en markant spillestils-ændring, som Alexander Zorniger indførte, da han tiltrådte i sommeren 2016:

»Da vi foretog det skifte med Zorniger, skete der en forsinket effekt ned gennem systemet. Masterclass har været utrolig strømlinet og godt beskrevet med dygtige mennesker, men de fik så pludselig at vide, at det var nogle væsentligt andre kvaliteter, vi skulle have fat i nu. Derfor har jeg med den beslutning bidraget til, at vores Masterclass fik en ny udfordring, og den er vi så i fuld gang med at gøre noget ved,« fortæller Troels Bech.

Alexander Zorninger cheftræner fra Brøndby under superligakampen mellem Brøndby IF og FC Nordsjælland på Brøndby Stadion. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)
Alexander Zorninger cheftræner fra Brøndby under superligakampen mellem Brøndby IF og FC Nordsjælland på Brøndby Stadion. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix) Foto: Tariq Mikkel Khan
Vis mere

Spillere fra Brøndby jubler efter superligakampen mellem Brøndby IF og FC Nordsjælland på Brøndby Stadion, søndag den 5. august 2018.
Spillere fra Brøndby jubler efter superligakampen mellem Brøndby IF og FC Nordsjælland på Brøndby Stadion, søndag den 5. august 2018. Foto: Tariq Mikkel Khan
Vis mere

Den forklaring køber Dan Hammer delvist:

»Jeg tror, at det er validt, det Troels Bech siger, at det helt sikkert har været et benspænd med det her systemskifte. Men det har ikke noget at gøre med, om der er kommet gode spillere op. Det kan ikke helt forklare, hvorfor Masterclass ikke har leveret,« siger den tidligere FCK-boss.

Du kan høre hele debatten med Dan Hammer, Ole Bjur og Ekstra Bladets Gisle Thorsen om udfordringerne med Brøndbys talentafdeling i lydklippet øverst i artiklen