KOMMENTAR

Hvorfor er det overhovedet interessant at læse om Brøndbys ungdomsafdeling, når så meget alligevel drejer sig om klubbens superligahold? Jo, det er det, fordi det handler om penge. Potentielt set mange penge. Brøndby har brug for dem, men der er ikke udsigt til, at de kommer rullende i den nærmeste fremtid. For talentfabrikken, der skal spytte salgbare spillere ud, er gået i stykker.

For to uger siden spillede Brøndby hjemme i Superligaen mod oprykkerne fra Vejle, og de blå-gule havde 10 udlændinge i startopstillingen. Det er aldrig tidligere sket for et hold herhjemme. Rekorden er et udtryk for flere ting: Brøndby skal bruge spillere, der hurtigt forstår Alexander Zornigers koncept, og de skal bruge spillere med en vis kvalitet til relativt billige penge. De er svære at finde inden for landets grænser. Men de 10 udlændinge i startopstillingen handler også om, at der simpelthen ikke findes tilstrækkeligt dygtige spillere i Brøndbys talentafdeling. Fødekæden ind til førsteholdet fungerer ikke.

Igennem den seneste tid har sportsdirektør Troels Bech arbejdet på at genstarte det døende Masterclass-projekt. Der er ryddet ud i trænergruppen, og nu forsøger klubbens ledelse at finde en formel for udviklingen af fremtidens stjerner i Brøndby. Rigtig meget fokus bliver i den kommende tid rettet mod Masterclass-projektet, og der er da også et akut behov for, at ledelsen beslutter sig for, om den vil talentudvikling eller ej.

I øjeblikket bruger Brøndby årligt et tocifret millionbeløb på at drifte deres Masterclass. Det er indiskutabelt mange penge for noget, der ikke synligt leverer et afkast.

Men hvorfor skal Brøndby overhovedet satse på egen talentudvikling? Det er, som om man herhjemme absolut skal melde en ambition ud om at have Danmarks bedste talentprogram, hvis man vil bevare selvrespekten. Der er intet rigtigt eller forkert her, og det er helt fair, hvis Brøndby går med en strategi, der handler om at opsnappe talenterne i anden bølge. Når de har været ude, men lige manglede det sidste i at løfte sig. Det har klubben allerede gjort med Christian Nørgaard, Lasse Vigen og senest Nikolai Laursen. Sådan kan man også prioritere sine ressourcer.

To ting taler dog for vigtigheden af et stærkt og sundt talentarbejde; dels uddanner man selv sine spillere, så de passer perfekt ind i klubbens måde at spille fodbold på, og dels har man sikret sig en mulighed for at videresælge de unge spillere tidligt til udlandet for store summer.

Typisk vil man sælge de største talenter videre for større beløb, mens de næstbedste bliver hjemme og bliver en del af superligaholdet. Brøndby kan ikke påstå, at de har haft succes med noget som helst på den front - det er naturligvis en udfordring.

Lige nu er økonomien i Brøndby ikke sådan, at man kan kalde klubben en kernesund forretning. Den er ikke bæredygtig i sig selv. Det er de færreste klubber i Danmark, og selv om Brøndby over de senere år har øget deres indtjening både på det kommercielle og det sportslige område, så er den stadig afhængig af at sælge spillere for at få butikken til at hænge sammen, og det presser Brøndby.

Ud over at honorere en mundtlig aftale med Frederik Rønnow og Christian Nørgaard var det således nødvendigt med de salg for at få sikret en sund økonomi. Og der er vel stadig ét storsalg tilbage i Brøndby-banken i form af Hany Mukhtar, men så begynder mulighederne også at være udtømte. Her kommer Masterclass igen ind i billedet.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Havde det fungeret optimalt siden lanceringen i 2014, ville Troels Bech (foto) på nuværende tidspunkt stå med bedre kort på hånden i sit arbejde. Et stort salg af et talent fra Masterclass en gang imellem ville fjerne presset for et salg af profilerne på superligaholdet. Se på F.C. København, der solgte Victor Jensen til Ajax for 30 millioner kroner, uden at han nogensinde havde spillet en rolle omkring førsteholdet. Til sammenligning fik Brøndby et indledende beløb på omkring 25 millioner kroner for Christian Nørgaard, og han var holdets bærende spiller.

I denne og de næste mange sæsoner skal Troels Bech agere kreativt på transfermarkedet. Han skal finde billige spillere, bruge dem og udvikle dem, for så at tro på et videreslag. Den øvelse skal han mestre, indtil Masterclass kommer op i gear. Hvis det kommer op i gear.

Denne sommer markerer en skillevej for Brøndby i forhold til talentfabrikken Masterclass - der er ikke plads til flere fejltagelser og mere slingrekurs.