Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Topklubber i Superligaen vil afblæse ligaudvidelse og truer med at skabe ny privatliga i Skandinavien, hvis de ikke får deres vilje.

Dansk fodbold kan være på vej ud i et regulært kaos. Toneangivende stemmer i toppen af dansk fodbold mødes således fredag aften på et tophemmeligt sted i det indre København for at beslutte sig for at afblæse den varslede strukturændring for Superligaen i næste sæson.

BT erfarer fra kilder helt tæt på forløbet, at lederne i ikke mindst de danske topklubber har fået så kolde fødder over udsigten til en Superliga med 14 hold, at man de seneste måneder i det skjulte har arbejdet på at omgøre beslutningen, og nu er man altså ifølge BTs oplysninger nået så langt i sine analyser, at man fredag aften vil formulere det endelige krav til Divisionsforeningen og DBU om at tage planerne af bordet.

Ingen af BTs kilder vil udtale sig til citat, men en topleder i en af Superligaens største klubber siger:

»Vi har længe med bekymring noteret os, at niveauet i toppen af den næstbedste række er for ringe og ikke retfærdiggør, at tre klubber herfra skulle finde vej til den bedste række næste år. Vi kan ikke forsvare det, hvis vi ønsker at holde fast i en vis kvalitet både teknisk og taktisk.«

Hvis ikke klubberne får deres vilje, går de angiveligt med planer om at bryde helt ud af dansk fodbold for i stedet at ville skabe en privat skandinavisk liga, men også med deltagelse af hold fra Polen og Skotland.

Hverken Divisionsforeningen eller Dansk Boldspil-Union har ønsket et kommentere historien, men en kilde i DBU bekræfter over for BT, at man har hørt om den lurende konflikt, og at man er bekendt med det møde, der skal finde sted fredag aften.

Topklubberne ønsker altså at bibeholde den struktur, vi kender i dag, hvor der er 12 hold i Superligaen med to nedrykkere hver sæson og uden slutspil.
Hvis klubberne får held med deres ærinde, vil det kaste en lang række af de lavere placerede klubber ud i en penibel situation i Superligaen her og nu.

For her følte klubber som AGF, FCN, Viborg og til dels Esbjerg sig på en behagelig afstand af nedrykningsrisikoen, da kun et hold skal ud, som sagerne står lige nu, og det tyder på at blive Hobro. Med en ekstra nedrykningsplads fra Superligaen vil det drama pludselig involvere langt flere klubber.

I Esbjerg er direktør Søren Poulsen rystet, da BT overbringer ham nyheden om planerne.

»Det er nyt for mig, og hvis det er sandt, er det en kæmpe trussel mod sammenhængskraften i dansk fodbold. Jeg vælger at leve i troen på, at fornuften vil sejre til sidst. Man kan selvfølgelig ikke lave sådan en forandring med så kort varsel. Man aflyser jo heller ikke julen, fordi man frygter at få lidt dårligere gaver end sidste år,« siger han.

Også i landets næstbedste række kan uroen få vidtrækkende konsekvenser. Lyngby ligner en sikker oprykker, men i feltet herunder håbede flere klubber at lukrere på den letteste vej ind i det fine selskab i mange år.

Nu bliver der kun plads til én mere, og Vejle, Vendsyssel, Silkeborg og Horsens kan potentielt se frem til et regulært hundeslagsmål om den ene plads.
Ingen i disse klubber har ønsket at stå frem med deres kritik af planerne, men en kilde fra en af klubberne siger under løfte om anonymitet:

»Vi har godt hørt om planerne, og vi er enige om, at det er udtryk for en vild arrogance. Viborg er et godt eksempel på, at man sagtens kan rykke op fra den næstbedste række og klare sig fint i Superligaen. Og man kan jo bare spørge i AGF, hvordan niveauet er i den næstbedste række – de har prøvet det for nyligt.«

Andre læser også