Det er svært for både forældre og barn at sige farvel til sutten. Især hvis barnet er meget glad for den. Her kan du få de bedste råd til at slippe af med sutten fra Alt om Børns forældre.

1. Hold fast!

Når du først har taget beslutningen, og du vurderer, at dit barn er klar, så hold fast! Det bliver ikke nemmere i anden omgang, det garanterer jeg for... Forklar, at det er rigtig skidt for tænderne med sutten, når man er en stor dreng, og signalér både verbalt og med dit kropssprog, at der ikke er basis for en diskussion om det emne. Her i huset ryger sutten ved tre års fødselsdagen, og begge gange har det varet et par dage - så var der ikke mere diskussion om det. Nu jeg tænker efter, så byttede vi sutterne med en lille gave. (khakha)

2. Nu er du en stor dreng

Jeg tog sutten fra min dreng, og til gengæld så fik han lov til at vælge legetøj i Toy'R'Us. Han taler stadigvæk om turen til den kæmpe store legetøjsbutik. Han fik tre ting, og det kostede mig 250 kr. De bedste penge jeg nogensinde givet for en sut. Derudover, så fortalte vi det i børnehaven, dagen efter at jeg havde taget sutten, at han nu ikke brugte sut. Det gjorde ham til en stor dreng, og noget som han var meget stolt af. Noget, som alle roste ham for, og som gjorde ham speciel for en dag. (krr)

3. Julemandens belønning

 Vi lavede den aftale med vores dreng på knap 3 år, at hvis han lagde sutten på bordet og sov den nat uden, så ville julemanden komme efter den og stille en vogn til hans store traktor i stedet for (en ting han virkelig ønskede sig). Vi havde planer om, at det skulle være til jul, men så længe kunne han da ikke vente, så julemanden kom på overarbejde. Der gik en uge, så spurgte han ikke efter sutten mere. Men de første aftener var lidt hårde, men vi sad lidt ved ham og trøstede ham, så tilsidst faldt han i søvn. Han er bare så stolt, så alle skal høre om det. Vi var lidt spændte på, om han ville tage lillesøsters sut, som er 5 måneder, men den har han overhovedet ikke rørt. Så vi kunne ikke have valgt et bedre tidspunkt for os. (uhre78)

4. Bind sutten fast til sengen

Det er svært at vænne børn af med sutten. Min søn på 3½ bruger stadig sin men kun om aften, så vi er også inde i en hård proces med afvænning, men så var det at min søsters svigermor, tidligere dagplejemor, kom med et råd, bind sutten fast på sengen og hvis barnet er ulykkeligt, så må barnet bare gå ned på værelset og sutte på sutten. Det virkede med hendes børn og de blev hurtige trætte af at gå ned på deres værelse og sutte på sutten. Det er en mulighed, men om det virker aner jeg ikke. (familiechr)

5. Vent til de er klar - også selv om de er over 3 år

Måske får jeg nu skældud, men jeg mener altså at mange er alt for tidligt på den med at tage sutten fra børnene. De er ikke helt med på, hvad det egentlig er, de går ind til. Min søn var 4, da jeg tog sutten fra ham. Han havde, og har stadig, et meget stort behov for at mærke ting med munden, og i de perioder hvor han ikke måtte bruge sut om dagen, puttede han alt mulig i munden og suttede på de underligste ting. Da vi tog sutten fra ham var han fire, og havde et stort suttebid. det forsvandt på under to uger, og da vi talte med skoletandlægen sagde han, at han først blev bekymret når børnene var 5-6 år, eller hvis kæberne var skæve. (fliffi1)

6. Send sutten til julemanden - sammen med barnet

Jeg valgte løsningen med at sende sutterne til julemanden. Det gjorde vi den 30. november. Min datter var helt klar til at sende sutterne afsted. Jeg skrev brevet, i samråd med hende. Hun lavede en fin tegning til julemanden og så smed vi sutterne i kuverten sammen med brevet. Hun postede selv brevet og der gik så et par dage og så var der sørme brev fra julemanden og han havde lagt to pakker i garagen. Der har ikke været noget siden. Hun har ikke spurgt efter sutterne og hun har ikke taget lillesøsters. Tværtimod er hun meget stolt over, at hun selv har sendt sutterne til julemanden, og at hun ikke bruger sut mere. (dessie1)

7. Plant en sut og få et træ

For fire år siden skulle min søn også smide sutten. Vi valgte at fortælle ham at hvis han plantede dem i jorden så ville der komme et flot nyt træ der hvor de lå. Vi havde selvfølgelig på forhånd aftalt med hans oldemor at når vi havde begravet dem i hendes have og var kørt hjem, så skulle hun plante en lille stikling. Siden har vi fulgt træet mens det er vokset og han er meget stolt af det. Det er faktisk blevet et ret stort træ efterhånden. (stjernely)

Har du børn i 1-3 års alderen?
Læs mere om udvikling, opdragelse og meget mere på Alt om Børn.dk

Slut med sutten - hvornår?

Hvornår og hvordan skal man vænne barnet af med sutten?