Danskerne spiser alt for meget salt, og det giver øget risiko for en lang række sygdomme – heriblandt forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Mænd får omkring 10 gram salt om dagen, mens kvinder gennemsnitligt indtager 8 gram. Og det er alt for meget salt for et menneske. WHO og Fødevarestyrelsen anbefaler, at den daglige kost indeholder højst 5 gram salt, men faktisk har vi ikke brug for mere end 1 gram salt om dagen, og det øgede saltindtag kan få alvorlige konsekvenser.

Salt er farligt for hjertet

Salt har en dårlig indflydelse på vores blodtryk, fordi salt binder væske. Det betyder, at der samler sig mere væske omkring hjertet, som hjertet så skal pumpe rundt. Det øger blandt andet risikoen for forhøjet blodtryk.

Man regner med, at mindst 500.000 mennesker har forhøjet blodtryk, men mange er faktisk ikke klar over det. Forhøjet blodtryk er ikke i sig selv farligt, men det øger risikoen for dødelige hjerteanfald og hjerneblødning.

Læs også: Her er 4 tegn på forhøjet blodtryk

Spis mindre salt

Samlet set fører det høje saltindtag i Danmark alene til 1500-1800 dødsfald om året. Danske forskere mener, at hvis man nedsætter saltindtaget med bare 3 gram, så vil forekomsten af forhøjet blodtryk falde med 20 procent, antallet af personer, som udvikler blodprop i hjernen vil falde med 14 procent og dødsfald på grund af hjertesygdom vil falde med 9 procent.

Ernæringsekspertens råd: Sådan sparer du på saltet 

De tre største syndere – sukker, salt og fedt 

Læs mere om dit hjerte på Netdoktor.dk