Skuespilleren Mia Lyhne er træt af tidens sundhedsideal. Hun oplever det blandt andet i sin egen branche.

Tidligere var hun ofte på kur. Men i dag hviler den 45-årige skuespiller meget mere i sig selv og lader sig ikke friste af tilbud om at få fjernet rynker eller fedt på sidebenene.

Mia Lyhne trækker en blå slikkepind op af lommen på sin gule dunjakke.

»Det er jo egentlig lidt dumt, at jeg render rundt med sådan en i lommen, når nu vi skal snakke om sundhed og udseende, men man kan jo ikke være sund hele tiden,« griner hun.

BT møder Mia Lyhne på havnen i Dragør, hvor vinden rusker i bådenes høje master. Hun er trukket i det praktiske fodtøj og har byttet stiletterne ud med sneakers.

Hun kan ikke holde ud af have høje stiletter på længere. Det gør for ondt i fødderne. Før i tiden var de ellers en fast del af hverdagsgarderoben, fordi hun drømte om at være et par ekstra centimeter højere. Men med alderen har hun skubbet forfængeligheden i baggrunden.

Acceptér dig selv
Som alenemor til to tvillingepiger på syv og med en travl hverdag som skuespiller, kan det nemlig være svært, at leve op til de mange urealistiske skønhedsidealer, hvor flade maver og perfekte numser i stigende grad huserer på de sociale medier. Hun har derfor lagt besværlige slankekure på hylden og skruet ned for de lange løbeture, hun ikke kunne overskue at gennemføre. Ifølge hende skal man lære at acceptere sig selv, som den man er.

»Jeg brugte hele min gymnasietid på at være på kur. Dengang var jeg lidt hvalpet. Men jeg måtte altid droppe dem. Jeg har for eksempel også prøvet at lægge kulhydrater på hylden, men jeg er ikke god til det, og jeg synes, at det er frygtelig kedeligt, så jeg holder mig langt fra det,« siger den 1.59 centimeter høje skuespiller, som stadig har skikkelse af en ung kvindes krop.

Med faste, beslutsomme skridt bevæger vi os væk fra havnen og op ad de brostensbelagte gader. Her finder vi en bænk i ly for den kraftige blæst.

»Jeg prøver at spise nogenlunde sundt, men jeg er også en sukkergris. Jeg synder utrolig meget. Jeg har det eksempelvis meget meget godt med chokoladekage. Det kan jeg virkelig godt lide.«

Kollegaer får botox og filler
Ifølge Mia Lyhne er der for mange, der stiller alt for høje og urealistiske krav til deres udseende. Det oplever hun især i sin egen branche, hvor mange søger mod skønhedsklinikkerne for at få fjernet rynkerne i panden eller rettet næsen.

»Jeg synes, at der er for meget fokus på skønhedsidealer og det med at få lavet alt muligt, såsom botox og filler. Jeg fik et chok forleden dag, hvor jeg hørte, hvor mange i min branche, der faktisk får lavet alt muligt i ansigtet og sprøjtet ting og sager ind. Og jeg blev faktisk helt rystet, for jeg var ikke klar over det,« forklarer Mia Lyhne. Hun retter på sine mørkebrune solbriller. Bag det tonede glas kan man ane de fine linjer i hendes ansigt.

»Det første jeg tænkte var: shit, skal jeg så også have det? Det har været en selvfølge for mig ikke at få noget lavet. Og jeg vil ikke. Vi bliver ældre, og kan ikke løbe fra det, så hvorfor skal man ændre på sig selv?«

Tænker meget over udseendet
Selvom Mia Lyhne også selv sommetider ser dele af kroppen i spejlet, som hun godt kunne ønske var anderledes, så prøver hun hele tiden at acceptere, at det er sådan hun ser ud – og at det er okay en gang imellem at synes, at man er grim eller tyk.

Og hvis de negative tanker nu skulle dukke op, så holder hun dem for sig selv, så hendes to piger Andrea og Asta ikke bliver påvirket af dem. Hun kan dog mærke, at de, på trods af deres unge alder, allerede nu, er begyndt at tænke over deres udseende.

»Min datter sagde forleden dag, at hun ikke syntes, at hun er pæn. Så derfor har jeg forsøgt at lære hende at sige til sig selv, at hun er dejlig,« fortæller Mia Lyhne, der håber, at de ligesom hende selv kan stå for fristelsen for at ændre på udseendet, når de bliver ældre.