Læge Jens Ole Nielsen opfordrer de kommende turister til at se kritisk på, hvor de skal hen på ferie. Og blive vaccineret inden turen.
Læge Jens Ole Nielsen opfordrer de kommende turister til at se kritisk på, hvor de skal hen på ferie. Og blive vaccineret inden turen. Foto: BENT MIDSTRUP

Mens de 20-27 årige kvinder fra d. 27. august kan få en gratis HPV- vaccination, så kan kvinder mellem 15-19 år ikke længere blive vaccineret gratis. Heller ikke selv om sundhedsministeren sidste år sagde, at alle kvinder under 26 år fra 2012 skulle have vaccinen gratis.

I efteråret 2011 blev det besluttet, at alle kvinder til og med 26 år skulle tilbydes en gratis vaccination mod HPV. Fra d. 27. august bliver tilbuddet endelig en realitet for de 20-27-årige kvinder, der har ventet siden starten af året.

Alligevel ikke for alle

Men tilbuddet gælder åbenbart ikke for alle kvinder under 26, for piger mellem 15-19 år kan ikke længere få en gratis vaccination. Årsagen er, at de har fået tilbudt vaccinen én gang tidligere tilbage i 2008-2010. Hvis de takkede nej dengang, så skal de i dag selv betale for vaccinen. Og det vækker undren, fordi daværende sundhedsminister, Bertel Haarder, sagde at alle kvinder under 26 år skulle have vaccinen - og samtidig understregede, at de piger, som af den ene eller anden årsag ikke i første omgang blev vaccineret, nu får tilbuddet igen. (se det her)

- Det er rigtigt, at Bertel Haarder på et tidspunkt vist er kommet til at love, at piger, der ikke tidligere havde taget imod tilbuddet om en vaccine, igen skulle have mulighed for at blive gratis vaccineret. Men jeg kan bare konstatere, at den forrige regering ikke havde afsat midler til at indfri løftet, da jeg overtog posten som sundhedsminister, siger sundhedsminister Astrid Krag.

Test din viden om HPV - gå ind på HPVkundskab.dk  
 

Bør tilbydes til alle

Ifølge Kræftens Bekæmpelse mangler omkring 19.000 kvinder mellem 15-19 år at få vaccinationen, og Leif Vestergaard Pedersen, der direktør i Kræftens Bekæmpelse mener, at tilbuddet burde inkludere disse årgange også:

- Man svigter de yngre årgange ved ikke at lade dem være en del af tilbuddet. Da de havde muligheden, var der slet ikke den viden og forståelse for, hvor vigtigt det er at blive vaccineret, som der er i dag. Det handler om at undgå, at kvinder helt unødvendigt får livmoderhalskræft og ikke om, hvorvidt de allerede har haft tilbuddet, siger han i en pressemeddelelse.

Vaccinen mod HPV beskytter mod 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft samt 90% af alle tilfælde af kønsvorter (kondylomer). Desuden formoder en række eksperter, at vaccinen også beskytter mod andre kræftformer, som skyldes smitte med HPV. Det er for eksempel hovedhals-kræft og analkræft.

LÆS OGSÅ: HPV kan give kræft andre steder end på livmoderhalsen

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.