Man bør tale med sine børn om faren ved stoffer på en behagelig måde, så de tør komme til en, siger rådgiver. I både hjemmet – og i lovgivningen – kan hjælp frem for straf forebygge misbrug.

»Det vigtigste er at tale med sine børn om faren ved stoffer og at gøre det på en måde, så de ved, at de altid kan få hjælp hos dig, hvis de får problemer og kommer ud i miljøer, hvor det er aktuelt,« siger Dirch Bacher, der er behandler i U-turn, som rådgiver om stoffer og rusmidler.

Den offentlige samtale af stoffer er atter blevet aktuel på en trist baggrund, efter det kom frem, at en 15-årig afgik ved døden på Rigshospitalet efter at have indtaget ecstacy-stoffet MDMA købt på det sorte marked. Og derfor ærgrer det Dirch Bacher, at det nogle gange bliver spillet lidt ned, hvor »drønfarlige stoffer er.«

»Tal med dem med en udstrakt hånd, fortæl dem din egen holdning og hjælp dem med at finde deres holdninger, så de kan stå bedre fast, når de står derude og er lidt halvfulde. Jo mere de har fastlagt deres værdier, jo bedre kan de sige fra,« siger han.

Ifølge rådgiveren er det vigtigt, at man understreger over for sine børn allerede omkring 8. klasse, at de ikke skal være bange for at komme til en, hvis de bevæger sig i miljøer med stoffer, eller hvis de selv har indtaget dem.

Dårligt selskab

Det er alfa omega, at de unge har nogen, de trygt kan gå til, fortæller rådgiveren, der er far til en datter på 12 år og en datter på 17 år, men hv

»Som forældre skal man holde øje, hvilke venner de er sammen med, og hvilke festmiljøer de kommer i. For det at begynde på at tage stoffer handler i høj grad om identitet, og hvis det er normalt i deres miljøer, bliver det spændende,« understreger Dirch Bacher, der som ung i slutningen af firserne kom i BZ-miljøet, hvor særligt hash og alkohol var en del af fællesskabet.

»De psykedeliske stoffer, som hash, LSD og svampe, vinder lidt igen i mere alternative ungdomsbevægelser som et modsvar til stresssamfundet, mens man finder de opkvikkende feststoffer som amfetamin og MDMA på byens diskoteker og kokain på de finere steder,« siger han.

Farligt at blande

Men de unge skal passe på, for stofferne kan være livstruende. Særligt farligt er det, hvis stofferne er blandet op med kemikalier, man ikke kender.

»Man siger ofte, at det rene stof er farligt, fordi man bliver overrasket over, hvor kraftig virkningen er, men blandingsstoffet er faktisk værre, fordi man ikke ved, hvad der er i,« siger rådgiveren og fortæller, at det også er farligt at blande alkohol med kokain for eksempel, fordi man drikker større mængder alkohol end normalt, og det kan føre til alkoholforgiftning.

»De unge, der dør af en overdosis, har i gennemsnit to til fire forskellige stoffer i blodet, og et af dem er ofte alkohol,« siger rådgiveren.

Afkriminalisering?

I flere lande har man eksperimenteret med at afkriminalisere stoffer. En afkriminalisering er ikke det samme som en legalisering, men betyder, at man ikke bliver straffet for at indtage stoffer. Tanken er at sikre, at ingen kommer ind i en kriminel løbebane. Netop nu arbejder et politisk flertal i Norge på at afkriminalisere stofferne, flere amerikanske stater har tilladt cannabis, mens færre er på stoffer i Portugal efter mere end 15 års afkriminalisering, ifølge Videnskab.dk.

Ligesom forældre ikke skal straffe deres børn, kan det også være en ide, at samfundet sikrer stofbrugere hjælp frem for at give dem bøder og fængselsstraf, lyder det fra Dirch Bacher, der mener, at man i lovgivningen skal se på, hvad der virker, frem hvad, man ideologisk mener, er forkert.

Isabella Koppel, som er daglig leder i Novavi Stofrådgivningen, som er et behandlingstilbud til unge med et skadeligt forbrug af rusmidler, kan se fordele i, at man tænker i behandling frem for straf.

»Man bør tænke i alternativer til straf, når det gælder milde lovovertrædelser. Har man f.eks. røget hash lørdag, kan det måles i blodet om tirsdagen, selvom man ikke længere er påvirket. Det virker derfor voldsomt, at det giver en hårdere straf end promillekørsel. En tanke kunne være, at man i stedet for at miste sit kørekort kunne vælge at gå i behandling,« siger den daglige leder, der også opfordrer forældrene til at se på egne stof- og alkoholvaner, fordi det kan smitte af på ens børn.

GUIDE: Gode råd til at tale med sine børn om stoffer

Dirch Bacher, behandlinger i stofrådgivningen U-Turn, har fem gode råd til, hvordan du kan tale med dine børn om stoffer

  • Tal på en måde, så de unge ikke skammer sig. Det skal føles ufarligt at tale om rusmidler med sine forældre, så de tør søge hjælp, hvis det går talt.
  • Tal generelt om stoffer, så de unge ikke går i forsvar. Fortæl om dine holdninger og gør det på en behagelig måde, så de ved, de kan søge tryghed hos dig.
  • Vis, at du kan holde til at høre om det. Vær opmærksom på din reaktion. Din teenager skal vide, at du kan holde til at høre om den virkelighed, de skal orientere sig i, før de tør fortælle dig om den.
  • Vær interesseret i din teenagers egne tanker om sit liv og sine værdier. Spørg, og hvis du er så heldig at din teenager vil fortælle, så lyt interesseret og hold igen på din egen tale. På den måde danner teenageren sin egen faste holdning, de kan bruge til at stå imod med.
  • Tal om strategier. Spørg om han eller hun har en strategi for, hvad han eller hun vil sige og gøre i bestemte situationer. For eksempel hvis de bliver tilbudt stoffer, eller vennerne bliver meget påvirkede.