Har du mistet lysten til sex, frygter du måske, at den er helt gal med dit parforhold. Men det behøver slet ikke at være tilfældet

Det er en myte, at et godt parforhold hænger sammen med en stor lyst. Men når lysten forsvinder, bliver den ofte erstattet med noget andet. Nemlig spekulationer.

Spekulationer, der handler om at finde svar. Spekulationer, der ofte kan være meget ubehagelige tanker.

En af de klassiske tanker, jeg i min praksis møder igen og igen, handler om, at man begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om man overhovedet elsker sin partner, nu hvor lysten er blevet mindre eller måske helt er forsvundet.

Men der er forskel på lyst. Som jeg tidligere har beskrevet i mine klummer, kan man sagtens have masser af lyst til sex, men absolut ikke have lyst til sin partner eller den sex, man har med ham eller hende. Man kan også have masser af lyst til sin partner, men bare ikke lyst til den sex, man har sammen.

Lyst udspringer af mange ting

Når lysten driller og pludselig er for nedadgående, er det nærliggende at tro, at der er noget galt med kærligheden. Måske venter en skilsmisse forude ...

Men lyst er påvirket af mange forskellige faktorer, Med dét liv, langt de fleste mennesker, mere eller mindre bevidst, har besluttet sig for at leve – med fuldtidsarbejde, fuldt knald på karrieren, husbyggeri, børn, der skal hentes og bringes, samt en maraton-tilmelding på køleskabet, så har lysten ofte trange kår. Uden at det har noget som helst med kærligheden at gøre.

Der kan være masser af kærlighed. Du kan elske din partner hele vejen til månen og tilbage igen, selvom din lyst til sex er fuldstændig væk, og du absolut ikke har nogen idé om, hvorfor den er væk, eller hvordan du skal få den igen.

Spekulationer vedligeholder ulyst

Når lysten er lav eller væk, begynder vi at spekulere og bekymre os. Det giver god mening, at man forsøger at spekulere sig frem til en løsning, og også, at man bekymrer sig over, hvad der vil ske, hvis ikke der kommer styr på lystfølelsen.

Men det kan i sig selv have voldsomme konsekvenser.

Alt for ofte møder jeg kvinder og mænd, der har oplevet manglende lyst, og som selvfølgelig er blevet bekymrede og kede af det. Men efterhånden som spekulationerne og bekymringerne begynder at køre i ring, bliver de også følelsesmæssigt stressede.

Bekymringerne kører rundt i hovedet dag og nat, holder dem vågne, gør dem utrygge og kan udløse angst.

Ofte er den stress faktisk den vedligeholdende faktor for, at lysten er lav (eller at orgasmen udebliver, hvis det er præstationsangst i sengen).

Det er meget svært at være i alarmberedskab og samtidig kunne mærke lyst og nydelse.

Derfor er det mit råd, at klienter, der ikke kan mærke lysten, begynder med at kigge på de stressende elementer i deres liv og arbejder på at eliminere dem.

Det er på samme måde, jeg arbejder i min praksis:

1. Få styr på stressen.

2. Dernæst kan vi se på lysten.

I de tilfælde, hvor den lave eller manglende lyst er vedligeholdt af stress, kommer lysten som regel stille og roligt igen, når stressen forsvinder.

Som regel ender det endda med en aha-oplevelse hos klienten over, hvor logisk styret vores lyst faktisk er.

Er din lyst lav eller manglende, så vær opmærksom på, om du selv er med til at vedligeholde den lave lyst ved at skabe følelsesmæssig stress med dine spekulationer og bekymringer.