Mange par har droppet tungekysset, men for Pia Trans og hendes mand er det en del af hverdagens mirakler

Tungekysset behøver ikke være et oplæg til sex. For Pia Trans og hendes mand er det den ekstra private stund i det dvælende kys, der bekræfter den levende kærlighed mellem dem. Derfor lægger de ikke tungekysset på hylden, selvom de har været sammen i snart 34 år.

Ifølge en rundspørge foretaget af YouGov for BT har 23 pct. af danskerne ikke fået et tungekys den sidste måned – og det er på trods af, at de er i et fast parforhold.

Men for 53-årige Pia Trans og hendes mand, er de våde kys en meget stor del af deres kærlighedsrutiner, forklarer hun.

»Det er jo lige præcis den form for kys, vi kun deler med hinanden. Det er i den stund, hvor vi nyder, giver os tid og dufter til hinanden, at vi sammen kan synke ned i oplevelsen og bekræfte, hvorfor vi stadig er sammen i dag.«

Mirakelkys

Pia Trans skriver til dagligt på sin blog Fiftyfabolous.dk om livet med sin mand, og når de to tungekysser, så er det en helt særlig markering af et mirakel mellem dem.

»Det er jo en fejring af, at vi stadig er sammen efter alle disse år. Det kan godt være, han også var der i går og i sidste uge, men jeg vil med kyssene altid huske at fejre, at han også er her i dag. Det er meget vigtigt,« siger hun.

Pia Trans er bloggeren bag Fiftyfabolous.dk, og hun holder stædigt fast i tungekysset med sin mand gennem snart 34 år.
Pia Trans er bloggeren bag Fiftyfabolous.dk, og hun holder stædigt fast i tungekysset med sin mand gennem snart 34 år.
Vis mere

Sexolog og parterapeut Katrine Berling møder i sit daglige arbejde mange par, der helt har lagt tungekysset på hylden, og derfor er hun ikke overrasket over, at næsten hver fjerde ikke får et tungekys af sin partner mindst en gang om måneden.

»Rigtig ofte når vi kysser, så ser vi det som et initiativ til sex. Så hvis man ikke orker sex eller ikke lige gider, så skubber vi partneren væk, når han eller hun forsøger sig med et tungekys, og det er faktisk også tilfældet med andre former for berøring,« siger sexologen.

Kys er forspil

Der kan være flere årsager til, at parrene lægger tungekysset på hylden, og måske hænger det sammen med, at man aldrig har været vild med den måde, som partneren kysser på, mener Katrine Berling.

»Men det er meget vigtigt at kysse i et forhold, og det behøver ikke være med tungen. Der er nogle punkter i læberne, der gør, at vi åbner os mere rent seksuelt, og derfor vil vi altså gå glip af noget forspil, hvis vi dropper det.«

For den 53-årige blogger og hendes mand er der ingen tvivl om, at hvis tungekysset forsvandt fra deres forhold, ville Pia Trans se det som et symptom på, at noget var galt.

»Hvis vi pludselig ikke fik lyst til at kysse hinanden på den måde og tage os tid til at undersøge og udforske hinanden, så tror jeg, vi skulle kigge vores forhold efter i sømmene. Vi skal altid være opmærksomme på forandring og overveje, om det er vores eget valg, eller om vi har ladet stå til, når det kommer til kærlighed,« siger Pia Trans.

Sanselige oplevelser

Katrine Berling mener ikke nødvendigvis, at man skal tungekysse i et forhold, hvis man ikke bryder sig om det. Men der kan da være grund til at forsøge at udforske det igen.

»Måske kan man sammen udvikle et nyt yndlingskys med sin partner. Alle kan huske, hvordan vi lå ovenpå hinanden med tøj på og kyssede helt vildt, inden vi gik i seng med hinanden. Men siden vi er begyndt at have sex, har vi glemt kysset lidt, og det er synd. Nu hopper vi bare i kanen og får det overstået. Jeg vil anbefale, at man forsøger at udforske hele kroppen med kys, for det er en virkelig fed sanselig oplevelse,« siger hun.

Sexolog Maj Wismann giver her fem gode grunde til at kysse i hverdagen

Et kys kan være den tændings-trigger, du måske havde glemt, når det kommer til sexlyst. Forsøg med dybe, legende kys og se, om det fyrer op for et halvsløjt underliv.

1. Større lyst
Kys kan være den tændings-trigger, du måske havde glemt, når det kommer til sexlyst. Forsøg med dybe, legende kys og se, om det fyrer op for et halvsløjt underliv.

2. Intimitet i hverdagen
Kysset kan huske jer på, at I er et par og ikke bare en familiemaskine. Kysset kan minde jer om, at I er hinandens partnere, og at seksualitet ikke kun hører til i 15 minutter i soveværelset.

3. Slår stress ned
Kys bekæmper ikke din stress, men kyssene kan hjælpe dig med at komme over i en mere afslappet tilstand. Giv dig tid til at nyde et kys og mærk, hvordan dit nervesystem slapper lidt mere af.

4. Udskiller kærlighedshormon
Hormonstoffet oxytocin kaldes lidt poppet for kærlighedshormonet. Dybe kys udløser oxytocin, der får os til at føle samhørighed, kærlighed, nærhed og tæthed.

5. Hjælper maven
Tungekys afspænder hals og nakke og sender signal til hjernen om ro og velvære. Derfor kan det modvirke kæbe-/nakkespændinger, væskeophobninger i kroppen og oppustet mave.