Fædre bliver frosset ude, når det kommer til informationer om de små poder.

»Vi skal se fædrene som ligeværdige forældre, og på mange områder er det offentlige ikke gode nok til at sende det signal,« slår minister for fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S), fast. Men det skal være slut nu.

Regeringen vil sende digital post om børn til begge forældre. I dag bliver posten ofte kun sendt til moren, og det er ikke godt nok, mener Mogens Jensen, der udover fiskeri og ligestilling også er minister for fødevarer og for nordisk samarbejde.

»Det handler for mig om, at vi skaber en kulturændring, så moren ikke længere betragtes som den primære forælder, og hvor det er almindeligt, at det er hende, der for eksempel tager mest forældreorlov.«

Sådan som reglerne er nu, sender det offentlige et signal om, at fædre og mødre ikke er ligestillede forældre, og at mødre er hovedansvarlige for fælles børn.

Og ikke nok med, at det er i modstrid til lovgivningen, er der også et andet problem.

Fædrene vil nemlig gerne modtage posten og dermed kunne tage stilling og ansvar.

Det viser en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder,hvor 85 pct. af forældre mener, at al information om børnene bør skal sendes til begge forældre.

Det står kommunerne frit for at sende informationer om børn til begge forældre, men det sker ikke.

»Når man ikke modtager brevene, kan man ikke tage stilling til vigtige informationer. I det øjeblik, du får brevene, kan du tage stilling og drøfte informationerne med moren,« siger Mogens Jensen.

Han mener derfor, at det er nødvendigt med lovgivning, der kan give et skub. Men faktisk er idéen ikke ny.

Den tidligere regering fremlagde et nærmest identisk forslag. Der er dog en forskel:

»Det vi gør, er at sætte handling bag ordene og lave et konkret lovforslag, og jeg forventer, at der vil være bred opbakning til det,« siger Mogens Jensen.

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt?

Der er flere grunde, mener Mogens Jensen.

For det første bidrager det til, at fædrene bliver mere involverede i deres børn – både dem som i forvejen ønsker det, men måske også dem, der hænger fast i de traditionelle rollefordelinger i hjemmet.

»Det kan virke helt banalt, at faren selvfølgelig skal have post om barnet, men det er det ikke,« siger Mogens Jensen.

Han anerkender, at lovforslaget ikke løser generelle ligestillingsproblemer som eksempel ligeløn, barselsorlov osv., men det vil skubbe til, at mændene vil komme langt mere på banen.

»Det handler også om at aflaste kvinden i de traditionelle hjemlige pligter,« siger Mogens Jensen.

Lovforslaget kommer i  det såkaldte lovkatalog og bliver formelt fremsat i februar 2020. Mogens Jensen forventer dog, at loven først vil være fuldt implementeret i 2021.

Årsagen er, at en række IT-systemer skal optimeres til også at kunne sende til faren, og at dennes informationer skal skrives ind.