Øverst ses øjeblikket, hvor prins Henrik åbner for konge-snakken endu engang

Det skulle egentlig have handlet om regentparrets holdning til weekendens terrorangreb. Men til dronning Margrethes store overraskelse fik prinsgemalen hurtigt sat sig selv i centrum, da han under et internationalt pressemøde for to dage siden satte spørgsmålstegn ved, hvorfor han ikke kan blive udnævnt som konge.

»Hvorfor skal Danmark kopiere England og ikke Spanien eller Skotland? Dronningerne af Skotland har gjort deres mænd til konger,« udbrød prins Henrik pludselig under pressemødet.

Svar fik han ikke. Tværtimod. Dronning Margrethe sad stille ved hans side og så tydeligt forlegen ud ved hele situationen. Flere gange rykkede hun sig på stolen, kløede sig på næsen og kiggede ned i gulvet med et stille, anstrengt smil, før hun til sidst lagde en hånd på ryggen af sin ægtemand som tegn til, at han skulle stoppe.

Et smertende sår

Utilfredsheden har i mange år været som et smertende sår for prinsgemalen, der ikke kan forstå, hvorfor han ikke kan blive udnævnt som konge. Det stopper ham ikke, at han flere gange har måttet konstatere, at tronfølgeloven forhindrer hans drøm i at blive til virkelighed. Det fortæller hans fortrolige og tætte ven gennem snart 50 år, modeskaberen Erik Brandt, som ofte har talt med Prinsen om kongedrømmen, han ikke kan slippe. Det er et sår, som kun har vokset sig større igennem 48 år som prinsgemal.

Læs også:

»Det har gået ham på i rigtig mange år. Han vil gerne ligestilles med dronning Margrethe og have folkets fulde anerkendelse, og det føler han ikke, han kan få uden titlen,« fortæller Erik Brandt, som dog ikke vil gøre sig klog på, om prins Henrik skal kaldes konge eller ej, siger han.

Selv om Erik Brandt føler med sin ven, opfordrer han ham nu til at slippe kongedrømmene.

Vellidt og charmerende
»I mine øjne er han en fantastisk vellidt og charmerende mand, der fortjener enhver form for anerkendelse. Og det synes jeg også, folket er begyndt at få øjnene op for. Men jeg synes måske også, at det er på tide at lægge låg på debatten. Han kan alligevel ikke ændre på tronfølgeloven,« siger Erik Brandt.

Læs også:

Historien om prinsgemalens søgen efter kongetitlen er en nyhed, som hovedpersonen selv bliver ved med at puste nyt liv i. I sin erindringsbog ’Skæbne forpligter’ fra 1996 gav han første gang offentligheden indblik i sine kongedrømme, som han selv kalder for ’et spørgsmål om ligestilling’. Det samme gjorde sig gældende under et interview for 13 år siden med BTs royale reporter Bodil Cath, hvor han især var utilfreds over, at han ikke var Dronningens naturlige afløser, da hun lå med brækkede ribben under en nytårskur.

Her lød det fra prins Henrik selv, at han følte sig som et ’ligegyldigt vedhæng’ og at han ikke kunne være sin kones ligemand, før han blev udnævnt som konge.