Hun var den royale rebel, der fik de stive overklasselæber til at dirre. Datidens svar på prinsesse Diana.

Folket elskede hende og skreg af jubel, da hun i 1960 sagde ja til den smukke fotograf Antony Armstrong-Jones. Men lige så eventyrligt, som det tog sig ud, lige så tragisk blev prinsesse Margarets ægteskab.

Det afslører en ny dokumentarserie fra BBC.

Har du set Netflix-serien 'The Crown' om dronning Elizabeth, kender du allerede en flig af historien om hendes rebelske lillesøster.

Om hvordan hun i storesøsterens og traditionernes skygge kæmpede for at finde sin plads i verden og sin rolle i det britiske kongehus.

Om hvordan hendes familie forpurrede, at hun kunne gifte sig med sit livs store kærlighed, Peter Townsend.

Om hvordan hun nærmest i trods kastede sin kærlighed på levemanden Antony Armstrong-Jones.

Men lykken fandt hun ikke.

Det smukke nygifte par.
Det smukke nygifte par. Foto: CENTRAL PRESS PHOTO LTD / AFP
Vis mere

»Hvad han gjorde, var uartigt. Han vidste, hvad han giftede sig ind i, og han skulle have støttet og hjulpet hende. Men det gjorde han ikke,« som prinsesse Margarets nære veninde Jane Stevens siger i dokumentaren ifølge news.com.au.

Antony Armstrong-Jones var en af den tids hotteste og mest feterede fotografer. Det var ham, stjernerne stod i kø for at blive fotograferet af. Også de kongelige.

Men prinsesse Margaret nøjedes ikke med det. Hun forelskede sig i bohemen og den verden, som han repræsenterede. Og hun ville have ham.

Brylluppet varslede nye tider. Ikke alene var det første gang i flere hundrede år, en borgerlig blev lukket ind i det britiske kongehus. Det var også første gang, et royalt bryllup blev transmitteret på tv. 20 millioner briter så med. Folket kunne ikke få nok af dem.

I de kommende år blev parret da også behandlet som Hollywood-stjerner. Aviser og magasiner bugnede af detaljer om deres liv og om deres fester med kunstnere, forfattere og stjerner som The Beatles og Jack Nicholson.

De var – for nu at sige det mildt – en forfriskende kontrast til storesøster Elizabeth og hendes mand, prins Philip.

Men bag den glamourøse facade var ægteskabet allerede ved at krakelere.

»De var begge viljestærke og vant til, at tingene gik efter deres hoveder, så en kollision var uundgåelig,« som forfatter og biografist Anne de Courcy udtrykker det i BBC's dokumentar.

Et af stridspunkterne var Antony Armstrong-Jones’ – eller Lord Snowdon, som hans titel nu var – manglende vilje til at opgive sit fag og tage del i de royale pligter.

Men mindst lige så tungtvejende var hans forhold til kvinder. Andre kvinder. Han kunne ganske enkelt ikke holde nallerne fra dem.

»Hvis det bevæger sig, kaster han sig over det,« som en nær ven ved en tidligere lejlighed har sagt om Antony Armstrong-Jones' umættelige sult efter det andet køn.

Prinsesse Margaret holdt sig heller ikke tilbage. På trods af, at deres to børn var kommet til, kunne hun ikke slukke sin tørst efter at feste igennem. Og hvor de hidtil havde været pressens darlings, begyndte deres problemer nu at blive udstillet i medierne.

Prinsesse Margaret og hendes mand med deres førstefødte, sønnen David.
Prinsesse Margaret og hendes mand med deres førstefødte, sønnen David. Foto: AFP
Vis mere

Og dem var der tilsyneladende nok af. I hvert fald har flere engelske medier før beskrevet, hvordan prinsesse Margaret i parrets mest turbulente år ofte fandt små sedler fra sin mand rundtomkring i hjemmet.

'Ting, jeg hader ved dig' lød overskriften på dem alle.

I 1976 var det, der engang havde lignet et moderne eventyr, slut. 'Hendes kongelige højhed prinsesse Margaret, grevinde af Snowdon, og jarl af Snowdon har gensidigt besluttet at leve adskilt,' stod der i den officielle udmelding fra kongehuset.

To år senere blev det officielt: For første gang i 400 år blev et royalt par skilt. Igen havde prinsesse Margaret skrevet historie.

Så lykkelige så de ud. Udadtil. Billedet her stammer fra 1967, og allerede der var der problemer i ægteskabet.
Så lykkelige så de ud. Udadtil. Billedet her stammer fra 1967, og allerede der var der problemer i ægteskabet. Foto: DALMAS
Vis mere

Det er venner og tidligere ansatte, der i BBC's dokumentar 'The Rebel Royal' fortæller historien om det tragiske ægteskab. Alle er de enige om, at det var Antony Armstrong-Jones' ufølsomhed og svigt som ægtemand, der blev deres endeligt.

Selv om eventyret var slut, levede de måske alligevel lykkeligt til deres dage ende. I hvert fald giftede Antony Armstrong-Jones sig samme år som skilsmissen med den kvinde, som gennem 20 år havde været hans elskerinde.

Og prinsesse Margaret var gennem en lang periode kæreste med den 17 år yngre Roddy Llewellyn, som hun kaldte 'min sidste store kærlighed'.

Den royale rebel døde i 2002 i en alder af blot 72 år, men nåede at reformere det britiske kongehus.