Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vi bør have respekt for de Konservative, fastslår Venstres gruppeformand. Ugentlige møder på Marienborg skal dæmpe krisen i blå blok.

Efter flere ugers opgør mellem Venstre og de Konservative på Christiansborg om landbrugspakken beder Venstres gruppeformand, Søren Gade, sine partifæller om at indstille beskydningen.

Flere Venstre-politikere har den seneste uge forsøgt at udlægge det, som om de Konservative blot skulle have lyttet bedre efter under forhandlingerne om landbrugspakken, så ville partiet vide, hvorfor regeringen var endt med et regnestykke for den politiske pakke, som en samlet forskerstand – og et flertal i Folketinget – har kritiseret for ikke at være retvisende.

Med andre ord: De Konservative sov i timen, da daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og hendes embedsmænd udredte tallene bag den politiske pakke, har flere Venstre-folk og andre politikere i blå blok forsøgt at insinuere.

»Det er jeg trist over,« siger Søren Gade.

»Derfor har jeg kommunikeret ret hårdt til Venstres gruppe, at det skal stoppe. Jeg har bedt folketingsgruppen om at holde op med at komme med den slags udsagn. Nogle har nærmest forsøgt at lave et karaktermord på de Konservatives Rasmus Jarlov. Jeg har bedt mine partifæller om, at de i stedet skulle se på, hvor mange ordførerskaber han har, og hvor mange timer i døgnet han har,« siger Søren Gade.

Rasmus Jarlov var en af de Konservatives forhandlere om landbrugspakken.

Søren Gade henviser til, at de Konservative har seks mandater i folketinget, mod Venstres 34 mandater.

»Vi bør have respekt for, at de Konservative arbejder solen sort for at følge med. Og at Venstre med regeringsmagten har serveretten. Det har vi ikke været gode nok til at kommunikere,« siger Søren Gade.

Adspurgt, om gruppeformandens melding også er en erkendelse af, at de Konservative - og resten af Folketinget - blev præsenteret for misvisende tal om landbrugspakken af regeringen, svarer Søren Gade:

»Jeg har ikke været med til forhandlingerne, så det kan du ikke tage mig til indtægt for. Mit budskab er, at de karaktermord fra mine egne partifæller mod andre politikere fra blå stue skal stoppe.«

Han tilføjer, at Venstre fortsat står »hundrede procent ved landbrugspakken og de tal, der ligger bag aftalen.«

I 2010 trak Søren Gade sig som forsvarsminister efter to skandalesager i forsvaret, den såkaldte jægerbogssag og den såkaldte lækagesag. Han holdt fem års pause som politiker og var i mellemtiden direktør for organisationen Landbrug & Fødevarer.

»Men vi vælger jo gang på gang at komme tilbage. Så vi kender jo præmisserne. Vi skal kunne tåle ydmygelser,« siger Søren Gade.

Megafonen

De seneste uger har sagen om blå bloks landbrugspakke sendt bølger og revner gennem Christiansborg. Et flertal i Folketinget  har vurderet, at daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) gav misvisende oplysninger til Folketinget om landbrugspakken, hvorfor flertallet mistede tilliden til ministeren.

Som reaktion på ministerafgangen har flere Venstre-politikere forsøgt at udlægge det, som om de Konservative ikke fulgte forhandlingerne tæt nok. Eva Kjer Hansen gik selv forrest med en gimmick, da hun medbragte en megafon til ministeroverdragelse i Miljø- og Fødevareministeriet med beskeden til sin efterfølger, Esben Lunde Larsen: »Brug den også, så du er sikker på, at alle i lokalet hører efter.«

Det er ikke lykkedes at træffe Eva Kjer Hansen for en kommentar til denne artikel.

Embedsmænd har anonymt fortalt, at de fra start blev sat på en bunden politisk opgave med at gennemføre landbrugspakken, selv om man godt vidste, at den politiske aftale muligvis var i strid med EU-reglerne. Senest er det også kommet frem, hvordan centrale forskere gentagne gange blev bedt om at levere specifikke resultater til landbrugspakken, selv om forskerne vurderede, at beregningerne var fagligt uforsvarlige.

Møder på Marienborg

For at skabe et bedre sammenhold mellem de fire blå partier optrapper partiledelserne fremover også samværet. Tidligere er de fire partiledere i blå blok jævnligt mødtes, men fremover vil to repræsentanter fra hvert parti blive inviteret til Marienborg hver tirsdag, oplyser Søren Gade.

Venstre vil selv stille med tre repræsentanter, statsminister Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen og Søren Gade.

»Målet er, at vi fremover skal undgå misforståelser, som dem, vi lige har været vidne til,« siger Søren Gade.