SF-ledelsen er så meget i modvind, at det vil kræve et mirakel, hvis Astrid Krag skal vinde formandsvalget, mener Roger Buch, ph.d. i statskundskab og forskningschef på DJMX.

En stor rundspørge blandt SFs lokalformænd og kommunalpolitikere, bragt i Politiken i dag, viser, at dobbelt så mange af dem vil stemme på Annette Vilhelmsen som på Astrid Krag ved formandsvalget, der bliver afgjort den 13. oktober

Opbakningen til Annette Vilhelmsen er et udtryk for en opsparet frustration i SFs bagland over den politiske linje, som partiledelsen - og dermed også Astrid Krag - har stået for de seneste år, mener Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Ledelsen og deres linje og dermed Astrid Krag er i modvind pga. regeringsdeltagelsen og regeringens politik. Ikke bare blandt lokalformænd og kommunalpolitikere, som er blevet spurgt i disse undersøgelser, men også blandt medlemmerne . Det har jeg selv oplevet på nogle møder rundt i landet, hvor jeg har holdt foredrag for SFere, siger Roger Buch til bt.dk.

Han gætter på, at frustrationen i partiet vil afgøre formandsvalget.

- Der skal virkelig ske mirakler, hvis Astrid Krag skal vinde formandsvalget. Alle på Christiansborg, både politikere og kommentatorer, har undervurderet frustrationen i SF og dermed Annette Vilhelmsen. Medlemmerne har kigget på et SF, der i en årrække har trukket ind mod midten for at komme med i en regering. Det sidste år har de så set en regering gennemføre nogle ting, der gør ondt på mange SFere. Så det er 4-5 års opsparet frustration, der gør, at mange i SF længe har været dybt kritiske overfor Søvndals linje, siger Roger Buch.