Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

- Mennesker har i Danmark har grundlovssikret ret til at demonstrere. Det er en demokratisk hjørnesten. Det skulle Nonbo tage at huske

Bølgerne går i sandhed højt mellem partierne i Folketinget, efter Østre Landsret onsdag slog fast, at dansk politi handlede i strid med såvel dansk lov som den internationale menneskerettighedskonvention, da næsten 1000 mennesker blev masseanholdt under en fredelig demonstration på Amager Brogade i København.

Venstres Karsten Nonbo, der er medlem af retsudvalget og i øvrigt politibetjent af uddannelse, rasede her til formiddag i adskillige medier og kaldte de klagende demonstranter for klynkehoveder og retssagerne mod Københavns Politi for 'klynkeindustri'.

De Radikales retsordfører Jeppe Mikkelsen er rystet.

LÆS OGSÅ: 

- Det er jo en absurd udmelding. En skændsel for et folkevalgt medlem af et liberalt parti at sige den slags. Den slags holdninger hører jo ikke hjemme i Danmark, men i en politistat, siger han.

Blandt demonstranterne var mange ældre mennesker, flere børnefamilier og en lille flok Hare Krishna-munke

I tre timer måtte de sidde på den frostkolde asfalt, hvor de også måtte forrette deres nødtørft i tøjet.

LÆS OGSÅ: 

At Østre Landsret afgjorde, at politiet handlede ulovligt og tildelte 178 demonstranter mellem 2200 og 9000 kroner i erstatning per person, giver dog ikke Venstre-manden Karsten Nonbo - der i øvrigt har en fortid som politibetjent - stof til eftertanke.

- Man må være indstillet på, at der er en risiko for at blive anholdt, hvis man deltager i en demonstration, mener Karsten Nonbo.

- Ej, det er jo grotesk at sige den slags, siger Jeppe Mikkelsen.- I Danmark har vi en grundlovssikret ret til at demonstrere, som er en hjørnesten i ytringsfriheden. Det synes jeg ærligt talt, at Karsten Nonbo skulle tage at overveje.

- Men det kan selvfølgelig være, at han er uenig i, at Grundloven og menneskerettighedskonventionen skal overholdes, siger han til bt.dk.

I det hele taget møder Karsten Nonbos udfald ikke megen sympati i Folketingssalen.- Har Karsten Nonbo overvejet, at politiets opgave er at beskytte de borgere, der vil bruge deres ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, ikke at straffe dem for det? Måske skulle han selv prøve at sidde i frostvejr på kold asfalt og tisse i bukserne og tænke over, hvad det betyder for hans lyst til at demonstrere en anden gang, skriver Enhedslistens Line Barfod i dag på sin Facebook-profil.

Og det gør Nonbo så... TV2 har overtalt Karsten Nonbo til at sidde bagbundet i tre timer torsdag eftermiddag uden for tv-stationens lokaler i Teglholmen.

Nonbo har dog formodentlig fået lov at tisse af inden. Han sidder også betragteligt mere behageligt med ryglæn, og i øvrigt er det betragteligt lunere i dag, end under klimatopmødet i 2009.

Andre læser også